Шофьор е най-желаната професия за преквалификация


Шофьор е най-желаната професия за преквалификация
Снимка: БГНЕС

3835

Шофьор е най-желаната нова професия от работещите българи със средно и по-ниско образование. Това излиза от разбивката на данните от Агенцията по заетостта за кандидатите да се обучават с европейски средства по програмата "Ваучери за заети лица". Тя е продължение на популярната програма "Аз мога" от миналия програмен период. Сега обаче по новата програма могат да се обучават само хора със средно и по-ниско образование, и то срещу доплащане от джоба си - в размер на 15% от стойността на избрания курс.

51 680 заети са поискали да се преквалифицират или да научат език по новата схема. Агенцията по заетостта все още не е раздала всички ваучери на одобрените, защото "има случаи, в които тече допълнителна кореспонденция с лицата за установяване на тяхната принадлежност към целевата група по проекта". След като получат ваучера си, хората имат три месеца да започнат курс. Проблемът, за който сигнализират кандидати, е, че дори и да са одобрени, те не могат да започнат курс, защото няма достатъчно кандидати за формиране на група или пък има малко фирми, които предлагат избрана от тях квалификация. Фирмите - доставчици, които са одобрени от АЗ, не са длъжни да провеждат курсовете, ако няма достатъчно хора, пише в. "Сега".

По последни данни Агенцията по заетостта е издала ваучерите на 11 462 души. Те са на стойност 11.6 млн. лв. Общият ресурс на програмата е 50 млн. лв. Стойността на ваучерите е между 70 лв. и 1800 лв. в зависимост от избрания курс и обучение. Най-скъпият ваучер от 1800 лв. отново ще се дава за обучение за придобиване на професионална квалификация от трета степен за не по-малко от 960 учебни часа. Това означава, че най-голямата сума, която трябва да извади от джоба си кандидатът, е 270 лв. И тук обаче фирмите са проявили "изобретателност" - по форумите кандидати, получили ваучер, разказват, че някои школи и фирми предлагат да поемат сумата, която трябва да се доплати за тяхна сметка, за да се запишат хората при тях.

Над 61% от всички подадени заявления са за включване в обучения за придобиване на професионална квалификация. Близо 39% са за обучения за придобиване на ключови компетенции, като 28% от тях са за чуждоезикови обучения, а останалите 11% - за придобиване на дигитална компетентност.

Най-голям е интересът към обученията за придобиване на професионална квалификация. Близо 8 хил. ваучера са издадени за такива курсове, като хората вече са започнали обученията. Най-желаните специалности са "Вътрешни и международни превози на товари" и "Вътрешни и международни превози на пътници". Това означава, че масово хората искат да станат професионални шофьори. Следващите най-предпочитани специалности са "Автотранспортна техника" и "Производство на кулинарни изделия и напитки". 2314 са издадените ваучери за обучение по чужд език, като без никаква изненада английският език е най-търсен. 1176 ваучера са издадени за дигитална компетентност.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички