Шофьорските курсове могат да поскъпнат до 1000 лева

Шофьорските курсове могат да поскъпнат до 1000 лева
Източник: БГНЕС

Цената на шофьорските курсове може да достигне 1000 лв. Това ще се случи, ако Министерството на образованието и науката (МОН) одобри предложението за увеличение на броя на задължителните часове кормуване за курсистите, за да бъдат допуснати до шофьорския изпит. Към момента бъдещите шофьори карат 31 часа на пътя, но според школите за обучение те не са достатъчни и трябва да бъдат увеличени до 45, пише в. "Сега".

Курсовете за подготовка на водачите струват между 650 и 800 лв. в зависимост от инструктора и града. "В момента се опитват за сметка на потребителя да решават проблеми на бизнеса. Самите школи очакват повишение в цената с 300 лв. Новината ви е, че цената ще стане 1000 лв.", коментира пред "Сега" председателят на Управителния съвет на Института за пътна безопасност Богдан Милчев.

На практика МОН изготвя учебните програми, по които да се обучават курсантите. От просветното министерство обаче отричат да са инициатори на предложението за увеличение на часовете. 

Според Богдан Милчев хората, които са прокарали това предложение, са председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов и председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ) Красимир Георгиев. 

Според Милчев увеличението на броя на часовете по кормуване е грешна философия. "Има хора, на които им трябват 50 часа, за да се научат, но на други и 20 им стигат. В момента има вътрешен изпит в школите и когато инструкторът види, че курсистът не е готов да се яви на реалния практически изпит, му казва, че са му необходими още часове", отбеляза той. Всъщност практиката да се карат допълнителни часове е масова. Голяма част от бъдещите шофьори предпочитат да си доплатят за подълго обучение, вместо да бъдат скъсани на изпита. На много места се рекламират шофьорски курсове за 300-350 лв., но и те достигат до 600 лв. с допълнителни плащания за часове. Според Милчев това ще продължи и след завишаването на задължителните часове. 

Председателят на АКАБ Красимир Георгиев обаче е на друго мнение. Пред "Сега" той заяви, че има направен анализ, който показва, че курсистът, изкарал 45 часа вместо 31, е значително по-спокоен на изпита.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.