Шотландското уиски и Тръмп са в съюз срещу Brexit?

Шотландското уиски и Тръмп са в съюз срещу Brexit?
Източник: Pixabay

Шотландското правителство заяви, че налагането на американските мита върху различни стоки, включително шотландското уиски, ще попречи на Великобритания да компенсира щетите от Brexit, като застраши евентуална търговска сделка с Доналд Тръмп.

В момент, в който предприятията за храни и напитки в Шотландия са изправени пред потенциална заплаха от Brexit без сделка, последното нещо, от което се нуждаят, е по-нататъшна несигурност с повишените мита за износ в САЩ", заяви говорителят на шотландското правителство, цитиран от Euronews.

"Налагането на тези мита сериозно подкопава уверенията на правителството на Обединеното кралство, че потенциална сделка за свободна търговия със Съединените щати може лесно или бързо да компенсира щетите, нанесени от Brexit", заяви говорителят.

Съединените щати са най-големият пазар за износ на шотландско уиски, заяви Шотландия.

САЩ наложиха 10% тарифи за самолетите "Airbus", произведени в Европа, и 25% мита върху френското вино, шотландското уиски и сирене от целия континент като наказание за незаконни субсидии за авиационната компания от ЕС.

"Въпреки че тази новина е дълбоко обезпокоителна за шотландското уиски и други шотландски продукти, изнасяни в САЩ, ние все още се надяваме, че шотландският износ няма да стане жертва в този търговски спор и ще подкрепи текущата работа на ЕС за постигане на споразумение със САЩ," говори говорителят.

"Изяснихме опасенията си относно въздействието върху уискито и други шотландски продукти на министрите на Обединеното кралство и очакваме те да направят всичко възможно, за да защитят шотландския износ", каза той. "Ще продължим да работим с ключови партньори, като Scotch Whiskey Association, за да подкрепим индустрията и да сведем до минимум последствията от митата."

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.