Щатите "сервираха" още една порция мита на Китай

Щатите сервираха още една порция мита на Китай
Източник: iStock/Guliver

Съединените щати налагат нови мита на стоки от Китай за стотици милиарди долари. Въпреки продължаващите и в момента търговски преговори във Вашингтон, митата обявени от Доналд Тръмп трябваше да влязат в сила в 7:01 часа българско време, пише Reuters, цитирана от БГНЕС.

Съединените щати и Китай се опитват да постигнат споразумение за прекратяване на избухналата преди 10 месеца търговска война, но изглеждат далеч от постигането на сделка след края на първия кръг от преговори, а вторият започва утре (11 май).

След като миналата седмица Китай промени редица договорени точки в проектодоговора, Доналд Тръмп изпълни заканата си и вносни стоки от Китай за САЩ на стойност 200 милиарда долара ще бъдат обмитявани вместо с 10%, с 25 на сто. Потребителски стоки като мобилни телефони, компютри, дрехи и играчки ще бъдат сред най-засегнатите.

Тръмп не спира дотук. Вчера, 9 май, той каза, че "подготвя документацията" за обмитяването на вносни стоки от Китай на стойност 325 милиарда долара, които досега не са засегнати от митата и контрамитата. Американският президент казва, че ще им наложи 25 процента мито.

Китай призова Съединените щати да помогнат сделката да бъде спасена и казаха, че въпреки употребата от американците на думи като "отмятане" и "предателство", те остават решени да преговарят.

В сряда Reuters описа колко голяма е разликата в позициите на двете страни, след като в проектодоговора, изпратен за одобрение в Китай, бяха нанесени много корекции. В седем глави от споразумението Китай са изтрили задълженията да променят законите си, за да отговорят на недоволството на Съединените щати, довело до търговската война. Тези промени включват основните проблеми като кражбата на американска интелектуална собственост и търговски тайни, принудата американски компании да разкриват технологиите си, ако искат да работят в Китай, правилата на конкуренция, достъпа до финансови услуги и манипулирането на курса на китайската валута.

Премахването на законово обвързващия език на проектодоговора е директен удар по основната цел на водещия преговарящ от американска страна Робърт Лайтхайзър. В сряда Доналд Тръмп каза пред свои привърженици във Флорида, че "Китай са развалили сделката" и се закани, че няма да отстъпи.

Данните сочат, че търговския дефицит на САЩ с Китай е на най-ниските си нива от 5 години, което вероятно ще окуражи Тръмп да продължи протекционистката политика.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.