Ще бъде създаден единен регистър за интернет мрежите


Ще бъде създаден единен регистър за интернет мрежите
Снимка: iStock/Guliver

2615

Министерството на транспорта представи законопроект за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура. С промените в закона се предвижда създаване на единен регистър за интернет мрежите, които се изграждат, предаде БГНЕС.

Основната цел на законопроекта е да се въведат изисквания за евродиректива за високоскоростния интернет и законодателни мерки за създаване на повече такива мрежи, както и създаване на единна база данни за мрежите. Това ще подпомогне координирането на строителните и ремонтни дейности, когато се взаимодейства и с други оператори за техническата инфраструктура. Идеята е да се предотврати проблемът с вечно разкопаните улици, обясниха от министерството.

Промените предвиждат задължително изграждане на интернет инфраструктура при строенето на нови сгради. Подобряването на средата обаче ще се отрази на цената на услугата.

Два от големите мобилни оператора подкрепят законопроекта, защото той въвежда текстовете на директивата в тяхната принципна цялост. Освен това е важен за бизнеса, а представители на компаниите са участвали активно в обсъждането и изработването на текстовете. Високоскоростният интернет е гръбнакът на електронното управление и с негова помощ ще могат да се изградят различни електронни услуги. Това коментира Галя Маринова от Българска асоциация на кабелните комуникационни оператори.

Трети мобилен оператор обаче заяви, че законопроектът не улеснява изграждането на безжичната мрежа, защото директивата не прави разлика между различните видове жичен и безжичен интернет. Освен това този закон не намалява по никакъв начин административната тежест при изграждането на нови мрежи, смята юристът Галя Станимирова.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички