Ще има дневна електронна винетка

Ще има дневна електронна винетка
Източник: БГНЕС

Цената на електронната винетка за леките автомобили (до 3,5 тона) ще е същата, както и на хартиената – 97 лева. Електронната винетка ще важи в срок от 12 месеца, независимо през кой месец е купена. Не се предвижда да се вади касова бележка. Това стана ясно от думите на инж. Светослав Глосов, член на УС на АПИ.

Ще бъде предложено да има дневна винетка, що се отнася до електронния вариант на винетките. Глосов обаче обяви пред Нова телевизия, че ще се обсъжда цената и вероятно тя ще е по-висока, отколкото ако разделиш на 365 дни цената на годишната винетка, но в рамките на няколко стотинки.

Глосов обясни и, че проверка дали има винетка ще се прави чрез камерите на КАТ и чрез тези, които се предвиждат към ТОЛ системата. Когато автомобил минава през участък, наблюдаван от КАТ чрез камера, камерата ще сканира номера на колата и ще проверява в електронна база данни към бъдещата ТОЛ система дали съответния автомобил има винетка. Ако няма платена винетка, нарушителят получава фиш с глоба на домашния си адрес.

Относно ТОЛ системата Глосов каза, че най-вероятно няма да има гишета с бариери, на които се плаща таксата. Вместо това таксата ще се плаща на специални пунктове – примерно на бензиностанция. Членът на УС на АПИ не вярва това да предизвика опашки, тъй като и сега шофьорите на ТИР-ове плащали на гишета на границата. Освен това при плащане на винетка, може да вкараш повече пари и всъщност предварително да платиш за пътуване в бъдеще.

По план през 2018 година трябва да започне изграждането на ТОЛ системата, а през 2019 година би трябвало тя да стартира.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.