Ще има искане за увеличаване на капитала на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Ще има искане за увеличаване на капитала на ТЕЦ
Източник: БГНЕС

Какви са мерките за запазване на работни места в предприятията в Маришкия басейн? На този въпрос от депутата от БСП Красимир Янков отговор даде енергийният министър Теменужка Петкова.

От думите ѝ стана ясно, че вече имало процедура за безсрочна дерогация относно отделяните емисии азотни оксиди и серен диоксид от ТЕЦ "Марица Изток" 2, но в последния ден от завършване на процедурата била подадена жалба пред административен съд. Иначе като цяло имало координационно звено към енергийното министерство, което да помага и подготвя документи за искане за дерогации от предприятия, работещи в енергийния сектор.

Освен това, щяло да има искане за увеличаване на капитала на ТЕЦ "Марица Изток" 2. А били дадени и 360 млн. лева за закупуване на вредни емисии, за да бъде осигурена работата на предприятието.

Янков обаче се възмути, че няма стратегически поглед и че ЕК е публикувала изследване за възможностите и предизвикателствата пред въглищните райони в ЕС, като там пишело, че до 2030 година в България ще бъдат закрити 4000 мегавата мощности. Въглищните ни централи ще работят на пълна мощност до 2030 година и ще ги има до 2050 година, до когато ще се гледа "какво се случва" в енергийния сектор, това е заложено в стратегията ни "Климат – енергетика", опонира Петкова в дупликата.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.