Ще има искане за увеличаване на капитала на ТЕЦ "Марица Изток 2"


Ще има искане за увеличаване на капитала на ТЕЦ "Марица Изток 2"
Снимка: БГНЕС

2654

Какви са мерките за запазване на работни места в предприятията в Маришкия басейн? На този въпрос от депутата от БСП Красимир Янков отговор даде енергийният министър Теменужка Петкова.

От думите ѝ стана ясно, че вече имало процедура за безсрочна дерогация относно отделяните емисии азотни оксиди и серен диоксид от ТЕЦ "Марица Изток" 2, но в последния ден от завършване на процедурата била подадена жалба пред административен съд. Иначе като цяло имало координационно звено към енергийното министерство, което да помага и подготвя документи за искане за дерогации от предприятия, работещи в енергийния сектор.

Освен това, щяло да има искане за увеличаване на капитала на ТЕЦ "Марица Изток" 2. А били дадени и 360 млн. лева за закупуване на вредни емисии, за да бъде осигурена работата на предприятието.

Янков обаче се възмути, че няма стратегически поглед и че ЕК е публикувала изследване за възможностите и предизвикателствата пред въглищните райони в ЕС, като там пишело, че до 2030 година в България ще бъдат закрити 4000 мегавата мощности. Въглищните ни централи ще работят на пълна мощност до 2030 година и ще ги има до 2050 година, до когато ще се гледа "какво се случва" в енергийния сектор, това е заложено в стратегията ни "Климат – енергетика", опонира Петкова в дупликата.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички