Ще има ли криза в ЕС заради дигиталното бъдеще?

Ще има ли криза в ЕС заради дигиталното бъдеще?
Източник: iStock/Guliver

Само след 2 години за 9 от 10 работни места ще трябва да имаш цифрови умения, а в Европа близо 170 милиона души в момента нямат дори основни познания (бел. ред. - населението на ЕС е приблизително 500 млн. души). Това коментира във Варна еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

За да бъде наваксан този дефицит, ЕК предлага да бъде създадена мрежа от центрове за изключителни постижения, като очакванията са България да бъде една от първите страни с такъв център, информира БНТ.

Вече над 17 000 общини в целия ЕС са се регистрирали за финансиране на проекти за безплатен публичен безжичен интернет. България е на едно от първите места с над 200 кандидати, които скоро ще получат отговор дали са одобрени, стана ясно от думите на Мария Габриел.

"Темата за киберсигурността ще продължава да бъде повече от актуална, защото киберсигурност е не само нашите лични данни, киберсигурността е всичко това, което е критична инфраструктура. Финализираме тази тема, защото предлагаме нова силна киберагенция - агенцията ЕНИСА, с повече финансов и човешки ресурс. В сегашния бюджетен период имаме 500 милиона евро в стратегията за дигитализация, 100 милиона евро са на разположение за дигитални иновационни хъбове, моята амбиция по време на следващия бюджетен период този бюджет да бъде утроен", каза още европейският комисар по дигиталните въпроси.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.