Ще погълне ли Русия Беларус?


Ще погълне ли Русия Беларус?
Снимка: Getty Images

5799

Русия и Беларус ще си сътрудничат още по-тясно. Толкова тясно, че мнозина говорят за анексия или поне за икономическо поглъщане на Беларус. Други го тълкуват като възможност да се удължи президентския мандат на Путин, пише Deutsche Welle.

Рядко се случва в столицата на Беларус Минск да има протести на опозицията. А още по-рядко се случва полицията да ги толерира – какъвто беше случаят от миналата неделя. Няколко десетки до няколкостотин души - според различните оценки - последваха призива на опозиционния политик Николай Статкевич да протестират срещу по-тясното икономическо обвързване на страната със съседна Русия.

Повод за протеста са плановете за задълбочаване на икономическата интеграция между бившите съветски републики, които могат да се осъществят още до края на тази година. От месеци насам се спекулира по този въпрос. Липсва обаче каквато и да е официална информация.

През септември руското икономическо издание "Комерсант" публикува детайли за намеренията на Москва и Минск: те явно са се договорили за общи данъчни правила, разпоредби за външната търговия и за надзор върху енергийния и банковия сектори.

"Комерсант" уточнява, че в случая става въпрос за още по- тясна интеграция от тази на страните в ЕС. Не било предвидено обаче да се въвежда обща валута или да има пълно сливане на държави. Един подобен съюз обаче ще си остане твърде неравностоен, защото Русия е несравнимо по-голяма от Беларус по територия, а тя значително превъзхожда съседа си и по икономическа мощ.

Двете държави са подписали още през 1999 г. договор за съюзни отношения, но той съществуваше предимно на хартия. Сегашните нови намерения за сътрудничество може би ще бъдат оповестени официално или дори подписани на 8 декември, когато се навършват точно 20 години от подписването на стария договор.

Опасения за анексия

Беларус и сега е силно обвързан с Русия и с някои други бивши съветски републики в рамките на Евразийския икономически съюз.

Правителството в Минск се опитва да успокоява тревогата сред част от населението, което се безпокои от евентуално обединение с Русия: в края на септември представител на външното министерство в Минск заяви, че новото сътрудничество няма да излиза извън рамките на съществуващия договор.

Опозиционният политик Статкевич обаче вижда нещата по друг начин: "Страхуваме се от възможна анексия, от превземане, още повече че сегашното правителство направи всичко, което е по силите му, за да стане това реалност". Николай Статкевич е бивш кандидат за президент и лидер на нерегистрираната партия "Народна общност". По думите му, "Беларус е нерентабилен икономически филиал на Русия".

Сегашното благосъстояние на Беларус се гради основно върху субсидираните от Русия петролни и газови доставки. Напоследък обаче нещата в енергийния сектор се влошиха. Според експерти, това се дължи на новите данъчни закони в Русия, които оскъпяват значително износа на петрол за Беларус. Според съобщения в медиите, Москва няма да разхлаби хватката, докато Минск не се съгласи на по-тясна икономическа интеграция с Русия. Някои експерти също споделят опасенията на опозицията.

"По същество става въпрос за икономическото поглъщане на Беларус", казва за Deutsche Welle Дмитри Крук от белоруския Център за икономически изследвания. В краткосрочен план Минск ще извлича известни ползи от ниските енергийни цени, но възможностите за развитие на държавата ще бъдат силно ограничени, допълва експертът.

Нов президентски мандат за Путин?

Има слухове, че същинският план на Москва е да осигури нов президентски мандат за Владимир Путин. След двата му досегашни мандата като президент той няма право да се кандидатира за нов през 2024 г. Ако обаче се създаде политически съюз с Беларус под формата на някакво държавно образувание - например конфедерация - това може да реши и този проблем.

Политическият наблюдател Иван Преображенский не вярва в подобен сценарий: "Кремъл вече се отказа от плановете за пълно превземане на Беларус", твърди експертът пред Deutsche Welle. Той е убеден, че за проблема с президентския мандат на Путин се търси решение, но то няма да е свързано с Беларус.

Все още са твърде малко критиците на случващото се в момента, като Статкевич. Опозиционният политик си обяснява това със страха от репресии. Хората не са забравили какво се случи с онези, които преди години излязоха да протестират срещу авторитарния президент Александър Лукашенко.

Друга причина за мълчанието на населението може да се крие в надеждите на мнозина белоруси, че биха могли да спечелят от една по-тясна интеграция с Русия. Все още не е ясно обаче с каква част от суверенитета си страната ще трябва да се прости в името на тази цел.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички