Ще преговаряме с Иран за създаване на директна авиолиния


Ще преговаряме с Иран за създаване на директна авиолиния
Снимка: МТИТС

2059

Българските и иранските авиационни власти ще преговарят за изменение на действащата спогодба за въздушен транспорт и за бъдещата директна линия между двете страни. Това е един от резултатите от проведената на 18 и 19 април в София Междуправителствената българо-иранска комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество, съобщи по време на заключителното заседание министърът на транспорта Росен Желязков.

Той посочи, че в рамките на сесията е проведено и заседание на Смесената комисия по международен автомобилен транспорт и страните са изразили интерес към възобновяване на международния автомобилен транспорт на пътници между тях, предават от МТИТС.

Желязков обобщи като най-важни постижения на междуправителствената комисия, подписването на меморандуми за сътрудничество в икономиката; акредитацията, пристанищата и морския транспорт, метеорологията, пощите, както и за взаимодействие между търговските палати на двете страни.

Ръководителят на иранската делегация и министър на пътищата и градоустройството Мохаммад Еслами каза по време на заключителната сесия, че създаването на въздушен мост ще помогне на търговските отношения, туризма и ускоряването на възможностите за инвестиции.

В рамките на шест месеца ще бъде проведена заключителната експертна среща за финализиране на проекта на споразумение за международния транспортен и транзитен коридор Персийски залив – Черно море, каза още българският министър. В областта на морския транспорт с цел насърчаване на двустранното сътрудничество и обмена на морски лица на търговски кораби, двете страни договориха текст на Меморандум за разбирателство за взаимно признаване на свидетелствата за правоспособност.

Обсъдена беше възможността за възобновяване на дейността на Смесената комисия по енергетика и Съвместната работна група за природен газ.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички