Ще разпознаваме българските храни по знамето на опаковката


Ще разпознаваме българските храни по знамето на опаковката
Снимка: iStock/Guliver

2615

Всички млечни и хранителни продукти, които са произведени от български суровини, ще имат българското знаме върху етикета си. Целта е млекопреработвателите да купуват мляко от родните производители. Това е част от мерките, които Министерството на земеделието предприема заради млечната криза, каза министърът на земеделието Десислава Танева на среща с над 200 представители на млекопреработвателни предприятия и животновъди във Велико Търново.

БАБХ стартира и засилени проверки в цялата страна за нерегламентирано влагане на растителни мазнини в млечните продукти. Пробите ще бъдат вземани от магазините на случаен принцип, пише "Стандарт".

Това става само ден след като от Асоциацията на млекопреработвателите в България поиска да се забрани производството на имитиращи продукти на сирене и кашкавал, в които се слагат немлечни мазнини и протеини, най-често палмово масло. 14 млекопреработвателни предприятия са проверени при съвместната акция на Министерство на земеделието и НАП. Сред констатираните нередности в част от тях е съхранение на млечни и имитиращи продукти без етикет и с неясен произход. Проверките на МЗХ и НАП бяха поискани от бранша и имат за цел да проверяват фермите за спазване на данъчните закони. Министър Танева съобщи още, че имаме неофициално одобрение от ЕК на държавната помощ за акциз на горивата за земеделски нужди.

Излизането от кризата в сектор "Животновъдство" може да стане само ако и ЕС започне да излиза от нея, заяви Танева. В 13 страни положението е по-зле, отколкото при нас, допълни тя. По думите й, финансовите мерки, които ще бъдат приложени веднага, е да се отпуснат 10 млн. лв. към сектора. "Ще се възползваме от възможността, която ни даде Комисията за временната подкрепа", обясни министър Танева.

 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички