Ще се издължи ли "Пикадили" на служителите си?


Ще се издължи ли "Пикадили" на служителите си?
Снимка:

4956

Над 700 работници излязоха на протест в София и Варна заради неполучени заплати от веригата супермаркети "Пикадили“. Те не са вземали надници от Коледа насам. Средният размер на дължимите към служителите суми е 1000 лева, но и вчера (20 март) проблемът не беше решен. В четвъртък (16 март) финансовият директор на „Селект Трейд“ Симона Станева обеща, че до петък (17 март) ще договори нов заем и възнагражденията ще бъдат платени, но от тогава нито заплати имаме, нито връзка с г-жа Станева, разказа един от организаторите на протеста Владимир Иванов.

"Пикадили" вече е в процедура по несъстоятелност заради дългове от над 100 млн. лева - към работници, доставчици и кредитори. Всъщност супермаркетите вече не се държат от „Пикадили“ ЕАД, която е в производство по несъстоятелност, а от друга фирма - „Селект Трейд“ ЕООД, като прехвърлянето е направено още преди година, твърди в. "Монитор". Вестникът посочва като реални собственици братята Валентин и Десислав Попови, но по документи в момента това не е така.

В "Пикадили" вече има синдици и е свикано общо събрание на кредиторите през април. Избраният от тях постоянен синдик ще трябва да решава задачата как с малкото активи да задоволи частично фирмите с вземания. Любопитна подробност е, че дни преди да се стартира процедурата по обявяване на „Пикадили“ във фалит, дружеството сменя седалището на фирмата с адрес във Враца, така че делото за обявяването на фирмата в неплатежоспособност да се гледа от местния съд. Върху търговското предприятие е учреден особен залог в полза и на банка, от която се финансира и клонингът на веригата супермаркети "Селект Трейд" през заем за 11 млн. евро. От решението на съда се вижда още, че фирмата дължи най-много пари на държавата и работниците си – публичните взимания са на стойност над 18,3 млн. лв. По закон тези дългове са първи по ред и при осребряване на активите на „Пикадили“ те трябва да получат първи парите си.

 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички