Ще се изненадате колко пари е взел Харисън Форд за първия филм от "Междузвездни войни"

Ще се изненадате колко пари е взел Харисън Форд за първия филм от Междузвездни войни
Източник: Getty Images/Guliver

Харисън Форд е един от най-известните актьори на нашето съвремие и завинаги ще остане в историята с легендарни роли като Хан Соло и Индиана Джоунс. След дълга кариера, която продължава и в момента, той е натрупал състояние от 230 млн. долара. Невинаги обаче е бил особено добре платен.

Харисън Форд е роден на 13 юли 1942 г. в Чикаго. Баща му е рекламен агент, а майка му - бивша актриса. Докато е в училище, Харисън взима няколко урока по актьорско майсторство, но не се запалва много по това изкуство.

Това се променя в университета. Форд признава, че е бил лош студент (даже не завършва), но участва в театрална трупа. През 1966 г. се снима и в първия си филм. 

Първоначално няма голям успех в актьорството и работи като дърводелец, за да се издържа. Първата му по-важна роля е във филма на Джордж Лукас "Американски графити" от 1973 г.

Няколко години по-късно Лукас развива идеята си за "Междузвездни войни". Форд не е особено ентусиазиран, но все пак поема ролята на Хан Соло. Днес цялата сага е емблематична, но тогава успехът на филма е бил под огромен въпрос. Самият Форд получава около 10 000 долара за работата си. Това е потресаващо малко на фона на заплатите на топ актьорите в Холивуд в днешно време, които са по няколко десетки милиона. Но пък кариерата на Форд едва ли щеше да тръгне по същия път, ако не беше Хан Соло.

Филмите за Индиана Джоунс, както и "Блейд Рънър" от 1982 г., бетонира статуса му на звезда. Харисън Форд прави и някои по-сериозни превъплъщения, а през 1986 г. е номиниран за "Оскар" за "Свидетелят".

За разлика от други актьори, Форд рядко поема рекламни ангажименти, но богатството му не страда много от това. А и вероятно за "Междузвездни войни: Силата се пробужда" (2015) - последния филм, в който изигра Хан Соло - си е договорил доста по-справедлив хонорар.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.