Ще се търсят допълнителни количества ток за борсата, може би от държавни дружества

Ще се търсят допълнителни количества ток за борсата, може би от държавни дружества
Източник: БГНЕС

Ще бъдат осигурени допълнителни количества ток за свободния пазар. Това стана ясно след днешната срещата в КЕВР за индустриалния ток.

Оказа се обаче, че по думите на Теменужка Петкова тепърва ще се обсъжда каква е техническата възможност държавни дружества да предоставят допълнително ток на борсата за бизнеса. Със сигурност обаче някой щял да доставя, по думите ѝ – след завършване на анализа кой ще може.

Петкова посочи и, че що се отнася до ТЕЦ "Марица Изток 2", дружеството трябва да си осигури приходи, за да си плаща въглеродните емисии. Трябва да създаден такава организация на работа, че да може дружеството да си гарантира приходите, многозначително каза енергийният министър. Никой не е казал, че ТЕЦ-ът трябва да работи на загуба, добави тя.

Иначе поне по сегашната оценка най-голяма възможност "изглежда" има точно ТЕЦ "Марица Изток 2" - за сегмента "Ден напред".

Бизнесът трябва да каже какви допълнителни продукти очаква да види що се отнася до дългосрочните договори, уточни още председателят на КЕВР Иван Иванов. Той поиска да се премахне експортната такса за тока чрез промяна в закона, за да може да има свързване на енергийни борси с Югоизточна Европа. Най-напреднали са разговорите с Македония за обединение със сегмента "Ден напред", както и с Румъния за сегмента на търговия в рамките на деня (бел. ред. - третият сегмент са дългосрочните договори). По принцип обаче свързаността е част от европейските ни ангажименти.

На въпрос защо щом борсата работи нормално, се вземат "черезвичайни мерки", отговорът на Теменужка Петкова беше, че днес се обсъдила причината за търсенето при т.нар. технологични загуби и търсенето на ток въобще. Имало по-голямо търсене, отколкото предлагане, по думите на Петкова. Тя добави и, че при по-студено време било нормално технологичните загуби да са по-големи.

В рамките на 7 дни трябва да се представят всички предложения за мерки, а след това ще има втора среща, за да бъдат обсъдени.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.