Ще скочи ли тройно тарифата за повикване на такси?


Ще скочи ли тройно тарифата за повикване на такси?
Снимка: БГНЕС

7579

Таксата за повикване на такси да се увеличи три пъти. Това са предложили от транспортния бранш на среща с ресорния министър Росен Желязков.

В момента според Наредба 34 за таксиметровите превози таксата за повикване може да бъде в размер от минималната цена за километър за даден град до максималната такава.

Това поясни пред в. "Труд" Емил Игнатов от Националния съюз на таксиметровите превозвачи. Сега от бранша искат таксата да стане от три пъти минималната до три пъти максималната тарифа за пробег.

Така например в София общината е решила минималната цена на километър да е 0,77 лева, а максималната – 1,30 лева през деня. А компаниите са определили таксата си за повикване между тези две суми. Ако новото предложение бъде прието, столичани ще плащат за услугата между 2,31 лева и 3,90 лв., в зависимост каква тарифа изберат отделните таксиметрови фирми, поясни Игнатов.

Според него това е начинът да се избегне повишаване на тарифите на километър. Последните години има бум на повиквания за къси курсове. Те обаче не са рентабилни за шофьора, а в същото време компаниите не могат да изпълнят курсовете на редовни клиенти. С по-високата цена за повикване този проблем ще бъде решен, коментира той.

Освен за повикване браншът иска тройно да се повиши и цената за престой, която се определя по същия начин като тази за повикване.

От министерство на транспорта са предложили повишаване на тарифите за повикване, като първите два километра са безплатни за клиента. Според Игнатов обаче това е трудно приложимо, защото изисква промени във фискалните устройства в такситата.

От своя страна Румен Крумов, председател на Националния съюз на превозвачите напомни, че тарифите на километър в София не са променяни от години.

В сряда предстои нова среща на работната група в министерството на транспорта и разговорите ще продължат.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички