Ще сменят най-големия суперкомпютър в България

Ще сменят най-големия суперкомпютър в България
Източник: iStock/Guliver

Националният център по суперкомпютърни приложения се надява в скоро време най-големият суперкомпютър в България – "Авитохол", да бъде подменен с по-модерна машина. Това заяви Георги Робев, управляващ директор на SAS Institute за България, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Консорциум от няколко структури, включително SAS Institute България, кандидатства за придобиване на суперкомпютър от ново поколение.

Националният център е организация с история повече от десет години. Там влизат всички големи университет на България и БАН. Основната ѝ цел е да представлява България в европейските инициативи за приложни суперкомпютри. Те се ползват активно от автомобилната индустрия. Фармацията е друга област, в която са интензивно застъпени, посочи още Робев.

"Трудно е да говорим за навлизането на изкуствения интелект в предприятия като част от оперативната дейност. Малко са добрите примери в този аспект в световен мащаб. Всички индустрии са повлияни, но най-добре адаптират различни методологии на изкуствения интелект банковите и финансовите институции, както и застрахователните", посочи той.

Снимка: Архив

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.