Ще спаси ли Макрон ядреното споразумение с Иран?


Ще спаси ли Макрон ядреното споразумение с Иран?
Снимка: Getty Images/Guliver

3453

Изглежда, че френският президент, като всеки световен лидер, е изградил някакъв вид разбирателство с американския си колега Доналд Тръмп. Но дали тяхната връзка ще се окаже достатъчно ефективна, за да помогне на европейските лидери да спасят ядрената сделка с Иран от импулсивния гняв на Тръмп?

Идеята ще бъде тествана в понеделник, когато младият френски лидер ще посети Вашингтон. Европейските дипломати са инвестирали много в тази трудна задача.

Няма много време. Тръмп трябва да реши до 12-ти май дали преговорите с Париж, Берлин и Лондон за по-строги мерки са напреднали достатъчно, пише AFP в свой материал, цитиран от БГНЕС.

Ако Тръмп сметне, че "недостатъците" в споразумението от 2015 г. не са били адекватно променени, той може да реши да оттегли подкрепата си, отваряйки пътя за подновяване на санкциите на САЩ, които биха могли да доведат срив на цялото споразумение.

Европа смята, че това би било бедствие, както по отношение на самата сделка, така и по отношение на отношенията с Вашингтон.

Ако някой може да убеди Тръмп, може би това е Макрон, който има по-добри отношения с Белия дом, отколкото британските и германските си колеги Тереза Мей и Ангела Меркел.

Париж беше първия европейски съюзник на САЩ, който предложи по-строги мерки срещу иранските програми за балистични ракети да "допълнят" ядрената сделка. Но дали това ще е достатъчно?

Тръмп също така иска да преправи самото споразумение, за да прекрати така наречените "клаузи за изтичане на срока", които ще позволят на Иран постепенно да рестартира части от ядрената си програма след 2025 г.

Но Западът не може да отвори едностранно текста. Иран заяви, че сделката е приключила и желае да поднови ядрената си програма, която според Запада цели да разработи атомна бомба.

Иранският външен министър Джавад Зариф заяви пред репортери в Ню Йорк, че Иран не иска да произвежда атомни бомби, но е „възможно” оттеглянето на САЩ да доведе до започването на производство на обогатен уран – ключова съставка за атомните бомби. Самото споразумение е плод на дипломатическите усилия на Великобритания, Китай,Франция, Германия, Русия и САЩ, под наблюдението на органите на ЕС

Само Тръмп иска край на сделката

„Това е диалог с глухоням”, оплаква се европейският посланик. Американски дипломат призна, че да се убеди Тръмп би била „най-трудната” част от проблема.

Британски, френски и германски представители дълго време разговаряха с ръководителя в държавния департамент Браян Хук, за това как трябва да изглежда сделката.

„Той мрази сделката”

Но представителите се оплакват, че въпреки постигнатия напредък с американските си колеги, те нямат представа дали те са близо до споразумение, което президентът ще приеме.

За да успокоят Тръмп, европейските политици работят върху документ, който би ангажирал политически Иран да не връща ядрената си програма след изтичането на споразумението от 2015 г.

Според европейските лидери това може да се нарече дори и нова „сделка” в случай, че американският президент откаже да се съгласи с условията на старата „истинска” сделка.

Тук се крие проблемът

„Той мрази тази сделка”, заявява друг европейски дипломат.

Всичко, което Хук може да каже e, че след като се срещне с европейските си партньори да разговаря в консултации, Тръмп ще е с новият си съветник по националната сигурност Джон Болтън.

"Ако можем да постигнем споразумение, то ще бъде представено на президента от държавния секретар и Агенцията за национална сигурност, след което той (Тръмп) ще вземе решение дали иска да остане в сделката или да спре и да започне със санкциите", каза Хук.

"Винаги трябва да сме подготвени за всякакви събития и затова сме ангажирани с планиране на непредвидени ситуации, защото няма да е отговорно да не го направим."

Назначаването на Болтън подхранва песимизма в Европа, заедно с назначаването на директора на ЦРУ Майк Помпео за следващ държавен секретар на САЩ.

В изслушването си пред Сената, Помпео звучеше така, сякаш подценява важността на крайния срок от 12-ти май. Директорът на ЦРУ е известен с негативното си мнение за Иран.

„Искам да поправя сделката. Това е целта”, заяви пред законодателният орган на САЩ, за да може да настоява за война.

„Ако няма начин да поправим тази сделка, ще препоръчам на президента да направи най-доброто, за да работим успешно с нашите съюзници и да постигнем една по-добра сделка. Дори след 12-ти май има още доста дипломатическа работа, която трябва де свърши”, каза още Помпео пред Сената.

Без план Б

Тъй като крайният срок изтича, някои от експертите във Вашингтон, критикуващи сделката, започнаха да предполагат, че връщането на американските санкции, свързани с ядрената енергия, може да бъде отложено.

Но ако всички разговори се провалят и Тръмп следва ясното си желание да разкъса "ужасната сделка", изглежда няма план Б, поне за Европа.

"Всеки, който иска да прекрати иранската сделка, първо трябва да ни каже какво ще направи, ако Иран отново стартира програмата си за обогатяване на уран", заяви посланикът на Франция в САЩ.

След посещението на Макрон, има само едно, това на Меркел. Химията между американския и германския лидери изглежда токсична, непродуктивна. След това топката е в ръцете на Тръмп.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички