Ще увеличават заплатите в общинските и областните болници


Ще увеличават заплатите в общинските и областните болници
Снимка: Gettyimages.com

2621

Заплатите в общинските болници ще бъдат увеличени с между 25 и 40%, а в областните - с 10 - 15%, защото те имат по-голям капацитет и по-добро усвояване на средства по НЗОК. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг след среща на представители на кабинета със Сдружението на общинските болници.

Допълнителни 30 млн. лева ще отпусне държавата за лечебните заведения. От тях 18 млн. са за общинските болници, а 12 млн. ще се влеят в областните.

По думите на Ананиев ще бъдат заделени средства и за нормалното функциониране на общински болници, които извършват дейности по оказването на спешна и неотложна помощ в труднодостъпни и в такива населени места, в които няма други лечебни заведения и приходите от дейност са недостатъчни поради малкия брой на обслужваното население.

Съвместно със Сдружението Министерството на здравеопазването ще работи и по преструктурирането на общински болници с цел повишаване ефективността им. През следващите седмици предстои да бъдат решени чисто технологични и организационни въпроси, които в момента възпрепятстват общинските лечебни заведения при изпълнението на дейността им, посочи още министърът.

Припомняме, че преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да затваря болници по време на управлението си и нареди на Ананиев да представи решение за проблемите в сектора. В последните няколко седмици лекари и сестри от няколко болници в страната заплашиха с масово напускане, ако възнагражденията им не се повишат.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички