Ще вдигне ли Германия ДДС върху месото?


Ще вдигне ли Германия ДДС върху месото?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

4369

Ще повиши ли Германия ДДС върху месото? Неговото производство увеличава вредните емисии и с това уврежда климата. Ясно е как ще завърши и тази голяма дискусия, коментира Йенс Турау в материал за Deutsche Welle.

В Германия се надигна дискусия: дали да не се повиши ДДС върху месото? В момента ДДС в страната е19%, а месото и всички останали хранителни продукти се облагат с понижен ДДС от 7%.

Привържениците на по-високия данък върху месото твърдят, че допълнителните данъчни постъпления може да се използват за създаване на по-добри условия за селскостопанските животни, пък и за опазване на застрашените горски масиви в страната.

В дискусията вече се включиха много германски политици. Само дето повечето от тях стигат единствено до аргументацията защо не бива да се повиши ДДС върху месото. Да се вдигат данъците винаги е лошо, възклицават либералите. Такова решение ще засегне най-вече по-бедните прослойки, възразяват на свой ред политици от Социалдемократическата партия. И така нататък, и така нататък…

Всъщност, подобно вдигане на данъка ще оскъпи месото само в минимална степен. Вярно е също така, че хората с по-високи доходи почти няма да усетят разликата. Въпреки това дискусията се води изключително сериозно, макар че е ясно как ще завърши: без резултат. И няма да се случи нищо. За пореден път.

Неблагодарна тема

Като терен за смели промени ДДС върху месото е твърде неблагодарна тема. Защото Германия е месоядна страна, независимо от факта, че броят на вегетарианците расте.

Преди няколко години партията на Зелените болезнено го разбра след злополучния си опит да лансира в предизборната кампания идеята за един безмесен ден седмично в детските градини и обществените столови.

Един-единствен ден! Въпреки това тази идея лиши Зелените от много гласове. И те никога повече няма да предприемат подобни опити, както сами се врекоха.

Сегашната дискусия е поредното доказателство, че в една все по-комплексна демокрация политиката неволно предизвиква у хората чувство на раздразнение и досада.

Партийната система в Германия напоследък сериозно се промени и вече трудно могат да се постигнат стабилни мнозинства. По тази причина коалиционното правителство в страната скоро може да се сглобява не от 2, а от цели 4 партии.

А в резултат от поляризацията сред населението почти никоя партия не смее да ревизира позициите си, защото единствено ясната позиция осигурява електорална подкрепа.

За големите промени е нужна голяма политика

И тъй, нов ДДС за месото едва ли ще има. И всъщност идеята май изобщо не е добра. Показателен в случая е единствено начинът, по който политиката и обществото се захващат с големи промени. Големи промени, от каквито обществото по принцип има остра нужда.

Ето един пример. Всички политици агитират за енергийния обрат, за преминаване към възобновяеми енергийни източници. За тази цел обаче трябва да се изгради нова инфраструктура и нови електропроводи, които да транспортират тока от ветрогенераторите в Северна Германия към индустриалния юг – и откакто това стана ясно на политиците, гигантският проект тъпче на място.

Гражданите настояват за енергийния обрат, на тяхна страна вече застават и местни политици, но в същото време в Германия нараства и съпротивата срещу ветрогенераторите и в момента вече почти не се инсталират нови "перки". Та така с енергийния обрат.

Тъй че си остава истинска загадка как при тези условия в германското общество изобщо може да се постигне консенсус по такива сериозни въпроси като въвеждането на нов данък, да не говорим за пенсионната реформа. А със своето застаряващо население Германия остро се нуждае от нова форма за подсигуряване на старините.

Под черта: в момента сякаш ни трябва нещо, което навремето спадаше към добрата политика, но днес вече е на изчезване, включително и сред населението: волята за компромис, умението да виждаш голямата картина, способността да постигаш невъзможното. Надеждата умира последна…

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички