Ще забогатеем ли през 2019 година?

Ще забогатеем ли през 2019 година?
Източник: iStock/Guliver

"През 2019 г. ще видим по-висок ръст на инфлацията отколкото предишни години. Това ще изяде до голяма степен розовия цвят в посланията на управляващите." Това прогнозира бившият социален министър Иван Нейков относно икономическото състояние в страната ни през настоящата година.

По думите му "ако искаме по-високи доходи, това означава, че трябва да търсим сериозни инвестиции. Има обаче сериозни аргументи, че икономическият ръст започва да се стабилизира."

Той подчерта, че една от най-важните промени за гражданите е тази при социалните пенсии в размер на 25% от минималната работна заплата.

"Те престават да бъдат вид пенсия, и стават допълнително социално плащане. Затова много хора ще трябва да подадат заявление, тъй като тези помощи вече няма да се плащат от НОИ", обясни още той пред БНТ.

Нейков обърна внимание на проблемите на хората с увреждания и изрази мнение, че едва ли ще е жив, за да ги види реализирани. Според него няма разбиране за това какво точно е човек с увреждания. Той уточни, че болните от диабет и пациентите, прекарали инфаркт, също са такива. Освен това технологиите дават шанс на много хора да работят от дома си, когато е трудно те да се придвижат до работното място.

Според проф. Христина Вучева, очакванията са по-сериозни промени в доходите да има от 1 юли, когато ще се променят пенсиите и някои плащания.

"Това, което засяга по-голям кръг хора, е обещанието да се увеличат с 10% заплатите на работещите в администрацията и с 20% да нараснат заплатите на работещите в образованието", допълни още тя.

Според финансиста Емил Хърсев може да се каже, че българинът ще стане по-богат през 2019 година.

"Първо, защото цялата армия от държавни служители ще получи обещаните им от бюджета увеличения на заплатите.", обясни той в интервю за bTV.

Икономистът Мика Зайкова обаче е на друго мнение:

"Колкото и да са много държавните чиновници, по-голямата част от хората няма да станат по-богати. Първо, ние сме сред страните, в които инфлацията расте най-бързо. Второ, ние сме страната с най-големите неравенства и запълването на тази дупка ще е трудно", обясни тя.

Хърсев обаче уточни, че бизнесът също е потвърдил намерение за увеличаване на заплатите с 8%. По думите му инфлацията винаги е по-ниска от ръста на доходите през последните 10 г.

Според Хърсев в сравнение останалите европейски държави качеството на живот у нас определено е добро и ние не сме на последно място в Европа.

"Три са страните, в които има малко по-ниски доходи от нас – Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово", отбеляза обаче Зайкова.

"Защо имаме излишък? От капиталовите разходи, не от това, че изведнъж събираемостта е започнала да става по-висока", каза още тя в разговора.

Хърсев обаче отчете, че и събираемостта на данъци, акцизи и мита расте, и в същото време неизвършените капиталови разходи, които са били планирани в миналогодишния бюджет, водят до излишъка, с който завършихме годината.

"Четири години поред залагаме дефицити, a накрая завършваме с излишъци – това е или недобре планирано нещо, или нарочно направено", отбеляза Зайкова.

В отговор на въпрос дали ни очаква нова криза в края на 2019 г. Зайкова отговори:

"Ако не криза, поне влизаме в застой."

"Очакванията на света са намаляване на растежа, но криза в следващата година никой не прогнозира", заяви Хърсев.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.