Ще запази ли Сърбия лидерското място в производството на малини?

Ще запази ли Сърбия лидерското място в производството на малини?
Източник: Pixabay

През 2015 г. Сърбия зае първо място в света по производство на малини. Тогава страната изнесе 100 000 т, успявайки да изпревари предишните лидери на пазара – Полша и Чили. През сезон 2016 г. обаче търсенето на сръбски малини рязко спадна, а през тази година ситуацията още повече се усложни, тъй като 40% от реколтата бе напълно изгубена. Това съобщава propozitsiya.com, цитиран от fermer.bg

По данни на Александър Йованович от компания Aleksandar International, един от лидерите по оглеждане на плодове и зеленчуци в Сърбия, причината се дължи на това, че през сезон 2016 г. някои сръбски производители на малини са съчетали традиционни сортове с по-некачествени полски сортове.

„Това е такъв позор. Заради тази практика на няколко компании целият отрасъл ще носи последствията“, казва той.

Българи създадоха технология за устойчиво отглеждане на лимец

Технология за устойчиво отглеждане на еднозърнест лимец, подходящ за производство на бира, създадоха в Института по...

В компанията на Йованович се отглеждат само два сорта малини - Meeker и Willamette. Те са убедени, че други сортове, в частност Polka и Polana, не могат да осигурят същото ниво на качество на продукцията.

Meeker и Willamette са сортове, които са изключително ароматни. При отглеждането им не е необходимо да се използват пестициди и хербициди, информира Йованович.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.