Щом дойде кризата, всички ще гледат към Кристалина


Щом дойде кризата, всички ще гледат към Кристалина
Снимка: Getty Images

4447

Когато настъпи следващата криза, погледите на всички ще се насочат към новата шефка на МВФ. Георгиева разполага с голям опит на международната сцена, но търговската политика на Доналд Тръмп може да ѝ създаде проблеми, пише Deutsche Welle.

Кристалина Георгиева поема ръководството на "финансовата пожарна МВФ", пише DPA в обширна публикация за българката и предизвикателствата, които я очакват на новия ѝ пост.

Бившият кадър на университета "Карл Маркс" от времето на социалистическа България се издигна до върха на капиталистическата финансова система. 66-годишната икономистка Кристалина Георгиева поема кормилото в твърде критично време, посочва DPA и разяснява:

"Световната икономика започва да се върти на все по-бавни обороти, а американският президент Доналд Тръмп води всевъзможни търговски войни. Ако действително се стигне до нова голяма криза, МВФ съвсем скоро ще се окаже необходим, за да гаси пожари и да спасява държави от фалит."

Тръмп и другите предизвикателства

Поемайки поста в началото на октомври самата Георгиева заяви, че съзнава огромната отговорност, която има да носи "във време, в което световната икономика се развива разочароващо, във време на различни търговски конфликти и исторически рекордно ниво на държавните дългове". Затова тя обяви, че първият ѝ приоритет ще е да помага на държавите да намалят риска от кризи и да се подготвят за период на низходящо развитие.

Българката няма да има почти никакво време да се вработи, пише по този повод кореспондентът на DPA във Вашингтон Юрген Бец. Само 2 седмици след като пое официално поста, Георгиева ще заседава във Вашингтон с финансови министри, председатели на централни банки и други представители на финансовия свят, които пристигат за годишната среща на МВФ идния понеделник (14.10).

На този съвместен форум със Световната банка ще става дума за бъдещото развитие на глобалната финансова и икономическа система и способността ѝ да се справи с различни предизвикателства - например търговските конфликти и промените в климата.

МВФ смята за своя най-важна задача стабилизирането на глобалната финансова система. Институцията с близо 2700 служители следи всички опасни финансови тенденции, за да не се стига до големи валутни и дългови кризи. Едно от най-големите предизвикателства пред Георгиева ще е свързано с последиците от подетите от американския президент търговски конфликти - например с Китай. Но МВФ ще може само до известна степен да облекчава болката от тежките рани, нанесени от Тръмп на глобалната икономика, твърди кореспондентът на DPA.

Богат професионален опит

Георгиева отначало не беше сред най-перспективните кандидати за шефския пост на МВФ - но не заради недостиг на квалификация, а заради възрастта си. Досега важеше изискването шефът на МВФ, който по традиция е европеец, да не е по-възрастен от 65 години. Георгиева беше на 66, поради което се наложи правилникът да бъде променен специално заради нея.

DPA посочва също така, че преди да заеме този пост българката е била изпълнителен директор на Световната банка, еврокомисар, отговарящ за хуманитарната помощ, както и вицепрезидент на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за бюджета.

Осведомителната агенция припомня и други биографични данни за Кристалина Георгиева - включително и това, че докторската ѝ работа е била посветена на теми като икономическото развитие и защитата на околната среда в САЩ, както и че многократно е била кандидат за различни висши постове.

Името ѝ бе спрягано дори за поста на генерален секретар на ООН през 2017 г., както и за председател на ЕК след Жан-Клод Юнкер. Ето, че сега Кристалина Георгиева ще бъде начело на МВФ за мандат от пет години, пише DPA.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички