Швейцарци и ТЕЦ-ове на Ковачки ще горят боклука на София

Швейцарци и ТЕЦ-ове на Ковачки ще горят боклука на София
Източник: Топлофикация - Сливен

"Холсим България" спечели поръчка за оползотворяване на RDF-гориво с възложител Столична община. Договорът ѝ е на стойност 11 790 000 лв. с ДДС, за срок от 3 години.

Компанията е била единствен кандидат за обособена позиция №1 - оползотворяване на RDF-гориво, фракция от 0 до 200 мм, с прогнозно количество до 80 000 тона на година.

За втората позиция, в която количеството е до 70 000 тона годишно, също кандидатът е бил без конкуренция. Предстои общината да сключи договор за изпълнението й с консорциум "БТТ Садината 2019".

Той се състои от дружества, свързани с Христо Ковачки - ТЕЦ "Бобовдол" ЕАД и "Топлофикация – Сливен" ЕАД. Това са единствените централи на Ковачки, които имат лиценз за изгаряне на неопасни отпадъци (RDF).

Още не се знае каква ще бъде точната сума по договора, но вероятно ще е около 10 млн. лева.

За останалите три позиции – за изгарянето на по 10 000 тона RDF-гориво, при цена по 2,1 млн. лв. с ДДС, кандидати не са се явили. В тази част поръчката е прекратена.

Справка в Търговския регистър сочи, че притежател на 99,97% от акционерния капитал на "Холсим България" АД – с. Бели извор, Врачанска област, е германската Holcim Auslandsbeteiligungs, а крайната компания-майка е Lafarge Holcim – Швейцария.

Тя е приключила 2018 г. с печалба от 24,5 млн. лв. преди приспадането на данъци.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.