Швейцария се оплака в СТО от американските мита

Швейцария се оплака в СТО от американските мита
Източник: Getty Images/Guliver

Швейцария се присъедини към държавите, отправящи предизвикателства в Световната търговска организация (СТО) към новите мита върху вноса на стомана и алуминий, наложени от САЩ.

Швейцарското министерство на икономиката официално е поискало „консултации“ със САЩ за митата от 25% за стоманата и 105 за алуминия. Консултациите са първата стъпка към пълнокръвен правен спор по проблема пред глобалния търговски орган, предаде БГНЕС.

Швейцария, където е базирана СТО, в понеделник "е подала искане за консултации със САЩ като част от процедурите за уреждане на спорове в рамките на СТО", се казва в изявление на министерството.

Няколко други държави-членки на СТО, включително Европейския съюз, Китай, Индия, Мексико, Канада и Русия, също се борят срещу спорните търговски политики на президента Доналд Тръмп.

Отбелязвайки отклонение от следван десетилетия път на свободна търговия, Тръмп оправда наказателните мита с твърденията, че огромните потоци от внос в Съединените щати заплашват националната сигурност.

Митническата разправия ескалира в цялостна търговска война между САЩ и Китай.

Според изявлението от вторник Швейцария е изнесла стоманени и алуминиеви продукти в САЩ през миналата година в размер на около 80 милиона швейцарски франка (68,7 милиона евро).

„От швейцарска гледна точка допълнителните мита...не са оправдани“, гласи позицията на министерството. Берн се е свързал с Вашингтон, когато през март беше обявено влизането на новите мита. „САЩ не отговориха на искането на Швейцария за изваждане от списъка за митата“.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.