Швейцария се оплака в СТО от американските мита


Швейцария се оплака в СТО от американските мита
Снимка: Getty Images/Guliver

2141

Швейцария се присъедини към държавите, отправящи предизвикателства в Световната търговска организация (СТО) към новите мита върху вноса на стомана и алуминий, наложени от САЩ.

Швейцарското министерство на икономиката официално е поискало „консултации“ със САЩ за митата от 25% за стоманата и 105 за алуминия. Консултациите са първата стъпка към пълнокръвен правен спор по проблема пред глобалния търговски орган, предаде БГНЕС.

Швейцария, където е базирана СТО, в понеделник "е подала искане за консултации със САЩ като част от процедурите за уреждане на спорове в рамките на СТО", се казва в изявление на министерството.

Няколко други държави-членки на СТО, включително Европейския съюз, Китай, Индия, Мексико, Канада и Русия, също се борят срещу спорните търговски политики на президента Доналд Тръмп.

Отбелязвайки отклонение от следван десетилетия път на свободна търговия, Тръмп оправда наказателните мита с твърденията, че огромните потоци от внос в Съединените щати заплашват националната сигурност.

Митническата разправия ескалира в цялостна търговска война между САЩ и Китай.

Според изявлението от вторник Швейцария е изнесла стоманени и алуминиеви продукти в САЩ през миналата година в размер на около 80 милиона швейцарски франка (68,7 милиона евро).

„От швейцарска гледна точка допълнителните мита...не са оправдани“, гласи позицията на министерството. Берн се е свързал с Вашингтон, когато през март беше обявено влизането на новите мита. „САЩ не отговориха на искането на Швейцария за изваждане от списъка за митата“.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички