Сигурността е основният проблем на криптовалутите


Сигурността е основният проблем на криптовалутите
Снимка: David McBee/CC0 1.0

3495

Криптовалутите набират популярност по цял свят, но темата за тях рядко оставя хората безразлични. Изглежда, че почти всеки, който има поне основни познания относно блокчейн, има амбиции да се впусне в "крипто" приключението. Въпреки това, опитните инвеститори са все още скептични относно способността на криптовалутите да предложат това, което обещават. Ето и кои са основните спънки при инвестицията в криптовалута.

Физическа защита

Погрешно схващане е, че криптовалутата “живее” виртуално.

Да, основната част от бизнеса с криптовалута се осъществява в интернет, но процесите се извършват от физически устройства. А те са мишена на кражби, тъй като собствениците нерядко пренебрегват физическата защита на своите машини. Дори само по себе си едно такова устройство струва много, а ако то складира и валута неговата стойност се увеличава многократно. Както се видя само преди няколко месеца в Благоевград, недоброжелатели могат да направят голям удар от една единствена локация.

Складирането на криптовалута в т. нар. “студени сейфове” (като флаш памети или харддискове) носи рискове, както всяко друга протекция на ценни вещи. Но виртуалното спестяване на криптовалута също не е безрисково.

Виртуална сигурност

Това че криптовалутата “живее” в интернет означава, че тя е под риск от атаки от всяко кътче на света.

Известните криптовалути използват няколко системи за сигурност като криптиране с публични и частни ключове и хашване на информацията. Само че една система за сигурност е само толкова успешна, колкото най-слабото и звено. Т. е. външен елемент на защита (напр.: криптиране), колкото и сигурен да е той, не може да осигури абсолютно ниво на защита, ако например устройството с което се копае или складира валута е незащитено.

И докато виртуалната защита е важна именно нейната ефективност е и неин недостатък - веднъж загубена или открадната, е почти невъзможно криптовалутата да бъде възстановена.

Протекция на инвестициите

Мнозина от големите финансови експерти и компании, които се занимават с инвестиции все още странят от криптовалутите. Уорън Бъфет нарече Bitcoin „мираж“, а опортюнистът Елон Мъск, който е известен с дръзките си начинания, също не участва в пазара на криптовалута. Любопитно мнение наскоро изказа и един от най-успешните гръцки покер играчи – Александрос Колониас. Александрос, чиято професия изисква внимателно пресмятане на риск и възможности, сподели пред PokerStars, че човечеството трябва да е внимателно с новите технологии като блокчейн и изкуствен интелект.

Една от основните причини за тази предпазливост е, че пазарът за подобни инвестиции е прекалено млад, че да бъде изучен. Така, търговията с криптовалута се изпълва с дребни играчи, които пък нямат нужните познания за да взимат правилни инвестиционни решения. Това от своя страна засилва и без това високата колебливост на пазарите за криптовалута.

Най-ярък пример за това колко са несигурни инвестициите в тази сфера е огромният срив на Bitcoin, който се случи преди няколко месеца. И докато за някои, тръпката от рискът е движеща сила при инвестициите, то за сериозните инвеститори, тези които могат самостоятелно да повлияят цели пазари, непремереният риск означава потенциални катастрофални загуби.

Регулации

Подобно на интернет, пазарът на криптовалути не е нито централизиран, нито има институция, която да го регулира. В това е и чарът на виртуалния свят - свободна мрежа, в която всеки може да участва както и когато си поиска.

Все пак, някои страни като Китай и Южна Корея вече наложиха забрани върху търговията с криптовалута. Това означава, че не е изключено в скоро време да се появят опити за глобален контрол върху криптовалутите.

Все още не е ясно ако подобен опит успее, как това ще повлияе на пазара на криптовалути и най-вече на обикновените инвеститори, които са вложили своите лични спестявания.

Незаконни дейности

Криптовалутите са трудно проследими което ги прави идеален инструмент за незаконна търговия.

Комбинирането на валута, която вече се приема като законно платежно средство по цял свят с т. нар. "тъмни стаи", в които свободно се търгуват незаконни стоки, означава пълна свобода за “черни сделки”. По време на форума в Давос американският финансов министър Стивън Манучин посочи именно незаконната търговия като най-големият проблем с криптовалутите.

Те позволяват да се създе цяла екосистема от нелегални дейности, чиято основна черта е анонимността. Друг проблем на подобни екосистема е, че те са като хидри - успешното елиминаране на една води до създаването на няколко нови "огледални системи".

Най-големият проблем на криптовалутите е свързан с тяхната защита и то на няколко нива. Освен физически, инвеститорите в този пазар трябва да мислят за виртуална защита, както и за начини да взимат правилни търговски решения. Пазарът обаче е все още млад и нестабилен, като това го прави и несигурен. Също така, криптовалутите могат да бъдат лесно използвани за незаконна дейност. Въпреки това изглежда, че блокчейн технологията крие в себе си ползи, които с правилния подход могат да бъдат използвани в редица сфери и то за добро.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички