Симеонов за новата шефка на Агенцията по вписванията: Кандидатура е на "Атака", не са ни питали

Симеонов за новата шефка на Агенцията по вписванията: Кандидатура е на
Източник: БГНЕС

Кандидатурата на Габриела Козарева за ръководител на Агенцията по вписвания на мястото на Зорница Даскалова не е обсъждана на Политически съвет на управляващата коалиция ГEPБ и "Обединени патриоти". За тази кандидатура отговорна единствено партия "Атака". Това пише в официална позиция на ръководството на партия Национален фронт за спасение на България (НФСБ).

"Политическа партия НФСБ категорично възразява срещу лансиране на кадри "през задния вход" и то от името на коалиция Обединени патриоти. Считаме подобно поведение за недопустимо, защото руши доверието в управляващата коалиция и не е полезно за държавата", пише още в официалната позиция на партията на вицепремиера Валери Симеонов, която е доста лаконична.

Припомняме, че предишната ръководителка на агенцията - Зорница Даскалова, си тръгна от поста заради срива на Търговския регистър, който и до днес (23 август) не е възстановен напълно и не работят всичките му функции. Преди да застане начело на Агенцията по вписванията, Даскалова работи в Комисията по защита на конкуренцията (КЗК). Тя влиза там през 2011 година като номинация на "Атака", след като ГЕРБ промени закона, за да бъде увеличен съставът на Комисията. До 2016 година тя е част от КЗК и, гледай ти – от общо 33 преписки, касаещи пряко или косвено интересите на Делян Пеевски, 18 са отишли за решаване при Даскалова, посочва "Капитал" преди време. Става въпрос за двете промени в собствеността на "Булгартабак", придобиването на 100% от "Телеграф", "Монитор", "Политика" и други издания от ирландеца Патрик Халпени, придобиването на "Канал 3" от "Нова българска медийна група", изкупуването от "Табак маркет" ("Лафка") на 10 разпространителски фирми в цялата страна, жалбата срещу класирането на Столичната община за пространството около НДК, което КЗК отмени, а впоследствие "Водстрой 98" спечели (1.8 млн. лв.), водният цикъл на Враца (30 млн. лв., възложен на консорциум, в който 99% се държат от "Водстрой 98").

Веднага след като стана ясно, че Козарева поема поста (тя дойде от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, където беше директор от февруари тази година насам), тръгнаха съмнения, че и в този случай може да става дума за човек, близък до депутата от ДПС Делян Пеевски. А тази седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че не е познавал Козарева, докато кандидатурата ѝ за ръководител на Агенцията по вписванията не му била "подадена".

"Когато имаш коалиционно правителство, има отговорности разписани и по назначаването на длъжностни лица. Това ми беше подадено, аз не мога сам да ги назначавам, не е и редно. Мисля, че ще се справи", заяви Борисов и избегна въпроса дали Козарева е кандидатура на Пеевски.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.