Симеонов: Отдавна отмина времето на бараките по морето

Симеонов: Отдавна отмина времето на бараките по морето
Източник: БГНЕС

"Трябва да решим дали ще продължаваме да рушим туризма с актове на министерството или ще прекратим тези пошли явления. Съгласуването става с Министерството на туризма и това е един много тежък въпрос, който трябва да бъде решен до приемането на следващия закон. Времето на преместваемите обекти отдавна е отминало. Тези облекчени режими без строително разрешение за търговска дейност с една барака - това време мина. В момента състоянието на търговията в пъти припокрива търсенето. В големите национални туристически курорти не трябва да има никави преместваеми обекти, нито на плажовете, нито на територията на самите курорти."

Това заяви в интервю за БНТ вицепремиерът Валери Симеонов.

"Тези евтини нискобюджетни арабски пазари са една лакомия и стремеж в рамките на един сезон някой да забогатее неимоверно, всички тези обекти са един корупционни сделки с въпросния концесионер или собственика на тротоара", допълни още той.

Според него "тотална забрана е необходима, защото тези обекти закриват морето, което е най-голямото богатство на курортите ни. Това е търговската стока, заради която идват чужденците. И когато плажът е покрит с тези бараки заприличва на бежански лагер. Всички тези обекти съсипват нормалния курорт, пречат за достъпа на това, което туристите са дошли."

Той съобщи, че държавата печели 8 млн. лв. на година от всички плажове от концесиите им, докато самите концесионери реализират десетократно по-голяма печалба. Концесиите се дават за 20 години, припомни вицепремиерът и допълни:

„Грозно е, че продължават да се подготвят концесии преди промяната на закона. Плажът е територия на беззаконието. По-добре да ги пуснем безплатно, но да могат хората да получат това, за което са дошли.“

По думите му трябва да се премахне и двойната собственост и инфраструктурата да бъде прехвърлена на общините и те да се грижат за нея, а не държавата, както е в момента.

Валери Симеонов обяви, че след намесата му по обектите на Черноморието институциите са си свършили работата на спокойствие.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.