Симеонов: Отдавна отмина времето на бараките по морето


Симеонов: Отдавна отмина времето на бараките по морето
Снимка: БГНЕС

2660

"Трябва да решим дали ще продължаваме да рушим туризма с актове на министерството или ще прекратим тези пошли явления. Съгласуването става с Министерството на туризма и това е един много тежък въпрос, който трябва да бъде решен до приемането на следващия закон. Времето на преместваемите обекти отдавна е отминало. Тези облекчени режими без строително разрешение за търговска дейност с една барака - това време мина. В момента състоянието на търговията в пъти припокрива търсенето. В големите национални туристически курорти не трябва да има никави преместваеми обекти, нито на плажовете, нито на територията на самите курорти."

Това заяви в интервю за БНТ вицепремиерът Валери Симеонов.

"Тези евтини нискобюджетни арабски пазари са една лакомия и стремеж в рамките на един сезон някой да забогатее неимоверно, всички тези обекти са един корупционни сделки с въпросния концесионер или собственика на тротоара", допълни още той.

Според него "тотална забрана е необходима, защото тези обекти закриват морето, което е най-голямото богатство на курортите ни. Това е търговската стока, заради която идват чужденците. И когато плажът е покрит с тези бараки заприличва на бежански лагер. Всички тези обекти съсипват нормалния курорт, пречат за достъпа на това, което туристите са дошли."

Той съобщи, че държавата печели 8 млн. лв. на година от всички плажове от концесиите им, докато самите концесионери реализират десетократно по-голяма печалба. Концесиите се дават за 20 години, припомни вицепремиерът и допълни:

„Грозно е, че продължават да се подготвят концесии преди промяната на закона. Плажът е територия на беззаконието. По-добре да ги пуснем безплатно, но да могат хората да получат това, за което са дошли.“

По думите му трябва да се премахне и двойната собственост и инфраструктурата да бъде прехвърлена на общините и те да се грижат за нея, а не държавата, както е в момента.

Валери Симеонов обяви, че след намесата му по обектите на Черноморието институциите са си свършили работата на спокойствие.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички