Симеонов: Цялостно изкупуване на ЧЕЗ е връщане на социализма


Симеонов: Цялостно изкупуване на ЧЕЗ е връщане на социализма
Снимка: БГНЕС

2686

Вицепремиерът Валери Симеонов похвали министър-председателя Бойко Борисов за решението държавното участие в сделката с ЧЕЗ да бъде 34%.

Цялостното изкупуване на ЧЕЗ си е връщане на социализма и болшевизма. Не може да има изкупуване на 100% и да започнем да си доказваме, че държавата не е винаги най-добрият стопанин, коментира сделката в ефира на БНТ Симеонов.

Трябва фактически тези 34%, след като има съгласие от другата страна, това ми звучи като да удариш шестица от тотото и да не отидеш да я получиш. Става въпрос за много малко пари. В случая държава няма да гони реално упражняване на тази собственост. Нашата позиция е да участва държавата с контрола. Това ни трябва на нас - контрол. Решението за ЧЕЗ е добро, аз приветствам решението на министър-председателя, поясни Валери Симеонов.

Редно е да опитаме да закупим на ниска цена няколко акции и от другите две дружества и от други частни дружества, които са с много по-стратегическо значение от ЧЕЗ, разви тезата си вицепремиерът.

За мен ЧЕЗ изтегля бизнеса си от Източна Европа, защото влиза в Централна и Западна Европа с много висока печалба. ЧЕЗ няма да иска да продаде на когото и да е. ЧЕЗ ще продаде на някого, който ще продължи този бизнес, който няма да срине тази дейност. ЧЕЗ ще запази мениджърския си състав и купувачът ще продължи да развива компанията. Следващият въпрос идва - парите на купувача. ЧЕЗ осигурява на няколко големи европейски банки, че тази сделка е обезпечена. В своите изказвания и интервюта Върбакова не лъже. Тя е крайният купувач - и тук не лъже, но не казва, че тези банкови институции ги осигурява ЧЕЗ - с обезпечаване на кредити, хвърли още яснота по сделката председателят на НФСБ.

По думите му няма никакво морално и политическо право Теменужка Петкова да мърда от стола си. Тя е лоялен министър. Никаква връзка няма между Теменужка Петкова и сделката с ЧЕЗ. Аз настоявам и я моля да остане. От гледна точка на важността на момента, Теменужка Петкова трябва да остане. Никой член на правителството няма нищо общо със сделката, категоричен бе вицепремиерът.

Какво още коментира Симеонов прочетете ТУК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички