Син на депутат печели от Здравната каса


Син на депутат печели от Здравната каса
Снимка: БГНЕС

8225

Организирано пациенти се извозват и получават медицински услуги от определени болници. Става въпрос главно за лечебни заведения за рехабилитация. На когото и да му предложат да го понагреят, поразтрият, поизкъпят – няма да откаже, коментира разследващият журналист Генка Шикерова, която представи случая.

По думите ѝ, има определени болници, в които броят на хоспитализациите е по-голям от броя на леглата според данните на НЗОК. Пред здравното министерство обаче броят на леглата е различен, по-голям, като този пропуск е нормативен, а НЗОК в крайна сметка плаща пътеките, въпреки че е невъзможно по документи да има толкова хоспитализации, защото просто на хартия няма толкова легла, твърди Шикерова. Според нея подобни случаи са характерни предимно за частни болници и това им помага за следващата година, тъй като вече има регистрирано "историческо натрупване" и лечебните заведения могат да кандидатстват за по-голям обем средства по клинични пътеки.

Работи се по определени клинични пътеки – такива, по които се иска по-малко работа или са с по-скъпи консумативи. В предаването "Разследване" на Нова телевизия показаха случай с пенсионерския клуб "Доверие" от пазарджишкото село Варвара, чиито членове ходят на санаториум в Несебър. Управител на болницата (СБР Несебър т.е. специализирана болница за рехабилитация) е бил Георги Колев, в момента депутат от "Обединени патриоти", а сега синът му Николай е поел грижата за лечебното заведение. Разходът на човек за клинична пътека – минимум 225 лева, води до увеличение на приходите за лечебното заведение от между 36 и 62%.

Шикерова посочи, че ѝ е направило впечатление големите разходи на санаториумите за външни услуги. Например – син плаща на баща си за наем на сграда.

Интересен факт е, че в Съвета на директорите на СБР-НК, т.е. централната структура, която се грижи за санаториумите в България, е Пенка Белева-Тасева. Тя е и начело на Инспектората към здравното министерство и нашумя, след като се оказа, че взема два пъти по-голяма заплата от Бойко Борисов. За Тасева разследване на Actualno.com показа, че тя е в конфликт на интереси, но въпреки това е член на борда на СБР-НК и началник на Инспектората на здравното министерство.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички