Синдиците на КТБ: Русенската корабостроителница дължи над 30 млн. лева


Синдиците на КТБ: Русенската корабостроителница дължи над 30 млн. лева
Снимка: БГНЕС

2138

Синдиците на фалиралата КТБ ще обявяват в поредица от материали факти около това как някои длъжници на банката се опитват да осуетят техните усилия по събиране на вземанията. Това се казва в прессъобщение на финансовата институция.

Обект на първата публикация по темата е "Русенска корабостроителница Запад" АД. Посочва се, че причината за това е съобщение от собствениците до медии, в което се търси подкрепа от обществеността и държавата и се настоява да се остави заводът да работи.

През миналата седмица няколко медии съобщиха за протести в предприятието. По информация на БНТ 102-ма работници от Русенската корабостроителница вече 3 месеца са без заплати, а предприятиeто 10-ти ден е запечатано от частен съдебен изпълнител.

Синдиците на КТБ посочват, че дружеството е един от най-големите длъжници на банката с непогасени кредити за над 30 млн. лв. Като обезпечение по ползваните от завода заеми е учреден залог върху търговското предприятие на това юридическо лице, включващо всички негови недвижими, движими вещи и фактически правоотношения.

До момента предприятието не погасява дълговете въпреки заведените по искане на синдиците съдебни производства.

Вместо това през последните дни се правят опити от страна на свързани фирми да се присвоят и малкото останали активи на дружеството, като целта на тези действия е КТБ да не успее да събере вземанията си, посочват синдиците. Допълват, че дори са правени опити да се реже за скрап цялото оборудване в производствената сграда.

С договор за наем от май 2016 г. пък цялото имущество е дадено под наем за 2 г., с което пък се цели да се източват и малкото приходи на завода, посочват синдиците.

Те припомнят, че първоначалните акционери в "Русенска корабостроителница Запад" АД са "Гипс трейд" АД, "Глобални пътни системи" АД, "Русе Шипбилдинг къмпани" АД и "Вип пропъртиз" ЕООД (акционер и в "Петрол" АД), както и кредиторите на дружеството "Русе индъстри" АД и "КИК - Дизайн" ЕООД, които също така са кредитополучатели и длъжници на КТБ.

Впоследствие собственици се оказват новоучредени дружества или дружества без търговска дейност – "ФОКС къмпани" ЕООД, "Ню Лайт хаус" ЕООД, "ВИП Осем" ЕООД и "Фабриа" ЕООД.

В информацията се посочва, че освен на КТБ дружеството има дългове към НАП, община Русе, служители и работници в завода.

"Всичко описано дотук ясно показва кои са виновниците, за да се стигне до настоящото състояние на "Русенска корабостроителница Запад" АД, и сред тях със сигурност не е назначеният едва в края на 2016 г. временен синдик на дружеството. За описаните действия синдиците на КТБ АД (н) ще сигнализират българската прокуратура", се посочва в съобщението.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички