Синдикалист: Разпределението поравно на осигурителната тежест ще намали дохода на служителите

Синдикалист: Разпределението поравно на осигурителната тежест ще намали дохода на служителите
Източник: iStock/Guliver

Работодателите настояват за по-висока осигурителна тежест за работниците. Идеята е дължимите осигурителни вноски да се разпределят по равно – 50 на 50 между работодател и служител. Сега бизнесът поема 60%, а работниците – 40%.

„Подобна промяна ще намали разполагаемия доход на работниците. Тезата, че щели да увеличат заплатите е несъстоятелна. Още по-нелепо е представителите на едни национално представителни организации да поемат ангажимент от името на всички работодатели”, контрира Вяна Григорова от КТ „Подкрепа” пред bTV.

За разпределена поравно осигурителна тежест бизнесът настоява отдавна.

"С настоящата редакция на Кодекса на труда от 2000 г. се предвиждаше това разпределение поравно да стане от 2007 г. после беше отложено с две години и така от 2008 г. съотношението е 60:40”, напомни Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Вчера Васил Велев, председател на АИКБ, заяви, че равното разпределение може да се случи, без да бъде ощетен работникът, като еднократно се увеличат заплатите. 

Вчера Асоциацията на организациите на българските работодатели, в което членуват БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ представи на пресконференция списък с 24 приоритета, по които ще работят през 2019 година.

Бизнесът е групирал целите си в три категории за подобряване на бизнес климата, проблеми с човешките ресурси и за цялостна реформа в енергетиката.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.