Синдикалист обвини новия вицепремиер за липсата на повече пари за нощен труд


Синдикалист обвини новия вицепремиер за липсата на повече пари за нощен труд
Снимка: БГНЕС

2311

Да, това е една тема, която се работи много отдавна – от средата на тази година. Това заяви председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов по темата "нощен труд" за 25 стотинки на час.

Манолов беше категоричен – предлагаме добавката за нощен труд да се определя като процент – от минималната работна заплата. Половин процент от минималната работна заплата прави 2,55 лева. Въпросът беше, че когато всички бяхме съгласни, новият вицепремиер Марияна Николова каза, че бюджетът бил свършил т.е приет, социалният министър Бисер Петков я подкрепи и отидохме на създаване на работна група т.е. "гледайте си работата". Това е въпиюща политическа неопитност, разгневено заяви Манолов пред bTV.

Все пак председателят на КТ „Подкрепа” обяви, че няма да е краен песимист, защото може да има договорка на някое друго заседание на Тристранката. Но той не пропусна да уточни и, че работодателите са съгласни, че е много малко 25 стотинки на час, но не са казали кое е нормално и на кое са съгласни.

Според Манолов най-засегнати са работещите в здравеопазването, сигурността, транспорта. 450 000 души в България полагат системно нощен труд. 10 години нощен труд състаряват организма с 16 години – изчисли са го хора, които са по-умни от мен, подчерта той.

Минималната работна заплата

Този разговор ми омръзна – на мен ми беше 25-ти такъв разговор. Той е като за четиримата светци и слона. Всички страни настояват за едно и също и накрая решението се взема от оправомощената страна (т.е. правителството). Нито ще влезем в Шенген, нито в еврозоната с такива доходи. Холандците ще си кажат – как тези диваци с 500 евро на месец ще влязат в еврозоната. Но понеже капиталът има егоистична природа, си гледа своите интереси, разпали се Манолов по вечната тема.

Според него 560 лева минимална заплата са недостатъчни, но темповете на увеличение са прилични. Ако от 1997-98 година минималната заплата беше растяла с прилични темпове, сега щяхме да сме на друго място, подчерта Манолов.

Припомняме, че работодателите и по-точно АИКБ поискаха да няма увеличение на минималната работна заплата (560 лева от 1 януари, 2019 година) за 15 сектора - пчеларство; добив на глина и каолин; производство на хляб, сладкарски и тестени изделия. производство на други хранителни продукти; производство на облекло; обработване на кожи; производство на обувки и други кожени изделия; производство на дървен материал, на изделия от дърво и корк, производство на мебели; и за секторите "Хотелиерство и ресторантьорство"; туристически агенции и оператори; други дейности, свързани с туризма; пътнически сухопътен транспорт; товарен автомобилен транспорт и услуги по преместване; дейности по охрана и разследване; медико-социални грижи с настаняване; социална работа без настаняване; ремонт на компютри, на лични и домакински стоки; други персонални услуги.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички