Синдикати и работодатели се скараха заради клас "прослужено време"

Синдикати и работодатели се скараха заради клас

Мисля, че това е една претоплена манджа, която се предлага отново от някои български бизнес организации (бел. ред. – за това заговори председателят на АИКБ Васил Велев). Беше предмет на обсъждане около 2010 година, когато имаше промяна на една наредба за работната заплата – заради преносимостта на стаж. Хората реагират изключително негативно и са готови да се борят за единствения механизъм, който гарантира, макар и минимално увеличение на доходите. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров в коментар за идеята да отпадне т.нар. клас "прослужено време".

Единственото, което ще се случи, е замразяване на доходите. Този дефицитен пазар на труда гарантира само увеличение на доходите – заради липсата на кадри, каза синдикалистът пред bTV.

Според Димитров всички големи корпорации в развитите икономики дават увеличение на заплатата за стаж. Той опонира индиректно депутата от ГЕРБ и председател на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и тезата ѝ как опитът нямал значение за производителността с думите „не знам дали бихте искали да ви оперира например току що завършил студент или професор”. Не казвам, че младите са неподготвени, но опитът е нещо, което е необходимо в много случаи, беше тезата на Димитров.

По думите на председателя на КНСБ за миналата година нашите фирми са спечелили 15 млрд. лева след облагане и ако бъдат извадени 3 млрд. лева за служителите, средно всеки работещ в България може да получи 100 лева отгоре. Димитров посочи, че средната заплата в България е най-ниската в региона, ако не броим Албания. За пример беше дадена Румъния – там плащали например 40% повече на шивачките. Въпрос на преговори е, каза Димитров. Той обяви и, че 906 000 души са напуснали трайно България през последните 17 години.

За финал Пламен Димитров посочи, че трябва висшисти, които започват да работят по специалността си, трябва да получават поне 700 лева.

Същевременно по Нова телевизия имаше сериозен спор между председателя на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и председателя на БСК Божидар Данев. Пик в спора беше кой вдига заплатите - синдикатите или работодателите. Данев посочи, че през последната година в България имало над 9% растеж на заплатите, а икономическият ръст бил само малко над 3%. Най-малко Европа сме в доходите - това всички го знаем, иронизира го Манолов, а Данев поиска производство, за да има доходите. Камък върху камък няма да остане, ако някой се опита да махне добавката за стаж, закани се председателя на КТ "Подкрепа". Кой сте вие да плашите с протести, възмути се Данев. Ако искате, следващия път няма да водим протеста пред Министерския съвет, а на "Алабин" (бел. ред. - там е централата на БСК), върна топката Манолов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.