Синдикати искат увеличение на надбавката за нощен труд


Синдикати искат увеличение на надбавката за нощен труд
Снимка: БГНЕС

4766

Десетократно увеличаване на надбавката за нощен труд и обвързването ѝ с минималната работна заплата поискаха от КТ "Подкрепа", като отбелязаха началото на кампания за достойно заплащане на работата през нощта.

Към момента стойността на добавката е 25 стотинки на час, като този размер не е променян от 11 години. От синдиката настояват добавката да стане 2 лева и 55 стотинки и да се определи като 0.5 процента от минималната заплата за страната.

В България нощен труд полагат около 400 хиляди души, показват изчисленията на "Подкрепа".

Световната здравна организация призовава: ограничете нощния труд! Аргументите - нощните смени влошават съня на хората, карат ги да се чувстват уморени, и водят до депресии, репродуктивни и други здравни проблеми, както и до по-голям риск от развод.

Затова от КТ "Подкрепа" започват кампания за достойни условия и заплащане на нощния труд в България. От синдиката предлагат нормативна промяна, която да обвърже добавката за нощен труд с минималната работна заплата, предаде "Дарик".

Спрямо сегашния размер на заплатата това означава 2 лева и 55 стотинки на час или близо 18 лева на смяна, обясни Здравчо Здравчев, председател на федерация "Техническа индустрия". "Това ще доведе до някаква компенсация за особено вредния за здравето нощен труд, но и ще възпре работодателите за масовото му полагане", посочи той.

От "Подкрепа" обясниха още, че единствено у нас работата на смени, при която важи сумираното изчисляване на работното време, включва работна седмица с продължителност до 56 часа. Според европейска директива в тези случаи седмицата трябва да продължава до 48 часа, а броят поредни нощни смени да не надвишава 3.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички