Синът на Порожанов - замесен в одита за къщите за гости?


Синът на Порожанов - замесен в одита за къщите за гости?
Снимка: БГНЕС

5129

Синът на земеделския министър Румен Порожанов - Антоан Порожанов, е бил одитор в компанията "Делойт". Това се случва през 2014 година, когато България рискуваше да изгуби 1,65 млрд. евро по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) заради липсата на Сертифициращ орган, информира "Биволъ."

Тогава три обществени поръчки по избор на одитор, стартирани от бившия земеделски министър Димитър Греков, бяха обявявани за незаконосъобразни. Тогавашният служебен министър на земеделието Васил Грудев проведе процедурата по пряко договаряне, вследствие на която за одитор бе избран "Делойт." За одитирането на директните плащания и ПРСР "Делойт" получи от държавния бюджет над половин милион лева. По същото време Антоан Порожанов е одитор в същата фирма, където е започнал работа през 2012 г., уточняват още от "Биволъ."

От там допълват, че не е известно докладът на “Делойт”, представен на Европейската комисия през 2015 г., да съдържа данни за масивни нарушения в ПРСР.

Впоследствие професионалната кариера на младия Порожанов се развива в областта на земеделието, чрез консултантски фирми, които консултират бенефициенти от Фонд “Земеделие”. Заради потенциалния конфликт на интереси в КПКОНПИ е подаден сигнал, информира още Биволъ. Той приключва с мъдрото заключение, че Антоан Порожанов е син на баща си, но няма нищо нередно в това той да консултира и одитира програмите, които баща му управлява, разпределяйки милиарди.

Пред bTV Румен Порожанов заяви, че това е "поредната манипулация."

"Той никога и по никакъв начин не разпределян в одитния екип на "Делойт", който е проверявал ДФ "Земеделие". "Делойт" е световна компания, която проверява банки, фирми. Синът ми няма нищо общо с фирми, които се занимават с консултантска дейност за получаване на средства по земеделски европейски програми. Може да участва в консултирането по други проекти и програми, но категорично не и по земеделски. Не му се бъркам в бизнеса", каза още Порожанов. 

Относно скандала с къщата за гости с участието на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова земеделският министър заяви, че "в момента се извършват доста проверки от доста органи. Така получих информация за мобилния телефон на г-жа Мизова. Тя работи над 20 години в ДФ "Земеделие". Аз веднага я извиках и тя обясни, че на добри начала е направила сайта на къщата. Не искам да влизам в подробности, защото тече проверка. Сигналът е от 30 и аз възможно най-бързо ще назнача проверка, за да видим има ли конфликт на интереси."

"Програмата е от 2008 година. Там ясно е казано, че населени места с масов туризъм не могат да бъдат финансирани. Пак казвам, че не искам да влизам в подробности. Трябва да приключат всички проверки. С г-жа Мизова разговарях още на 30 април. По нейни данни не са я търсили на този телефон. Тя обясни, че преди време е помогнала за сайта, оставила е телефона си и е забравила. Най-нормално е, когато стартираха проверките преди близо месец вече, някой да се сети и да премахне телефона. Между другото, това се случи още на 30 април привечер. Аз поисках оставката ѝ", допълни още Порожанов.

"Появиха се доста спекулации по темата, че аз също съм бил начело на ДФ "Земеделие". При двата случая, когато са договаряни средства по тази програма, аз не съм бил във фонда. 2015 година започнахме проверки и установихме нередности - конфликт на интереси, отпускане на средства за кемпери. Всички тези плащания са спрени. Основният проблем с къщите за гости е, че те не се ползват по предназначение. Не съм договарял къщи за гости. 2015-2016 година са разплатени последните къщи за гости. Те са договорени през 2014 година, когато аз не съм бил в ДФ "Земеделие". 2016 година качихме всички къщи за гости на на сайта на фонда. За къщата на Александър Манолев не сме имали сигнали. Тогава са извършени над 120 проверки. Подали сме над 500 сигнала до прокуратурата. Александър Манолев изплува на повърхността в последните дни, но за него никога не е имало информация, че е собственик на къща за гости. Никога не сме получавали и сигнали за нередности за тази къща", каза още министърът на земеделието.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички