Системите на администрацията ще бъдат качени на частен хибриден облак

Системите на администрацията ще бъдат качени на частен хибриден облак
Източник: iStock/Guliver

Държавен хибриден частен облак и защитен интернет възел за публични услуги възлага Държавната агенция “Електронно управление“. Поръчката е с прогнозна стойност 28 650 483 лв. без ДДС (34,4 млн. лв. с ДДС).

Същественият елемент на електронното управление представлява облачна инфраструктура, върху която ще бъдат разположени съществуващите в момента и новите информационни системи на централните и общинските администрации. Това е опция да не се допусне срив, подобен на този от август 2018 г. с Търговския регистър, предава Actualno.com.

Тогава вследствие на аварията, предизвикана от дефектирала дискова група RAID от дисков масив за съхранение на данни FujitsuEternus DX8700, се ескалира пълен срив на базата данни, бекъпа и функционалностите на Търговския регистър. Възникналите проблеми доведоха до нарушаване на изпълнението на ключови за икономиката и националната сигурност нормативно установени дейности на Агенцията по вписванията, като за периода 09.08-27.08.2018 г. Търговският регистър спря да функционира.

Държавният хибриден частен облак трябва да даде възможност за подобряване на предоставяните към бизнеса и гражданите услуги, по-бърза доставка на необходимите ресурси, управляемост, оперативна съвместимост и устойчивост.

Капацитетът му ще бъде увеличаван поетапно, според нуждите от ресурси и актуалното развитие на технологиите.

„Облакът е едно средство за централизация на управлението на информационните ресурси, за да не се налага всяка администрация да изгражда собствена инфраструктура. По този начин тя ще бъде разтоварена от отговорността за последваща поддръжка. Това е свързано и с липсата на достатъчно експертен персонал в различните административни структури“, обясни председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков пред списание „CIO“.

Поръчката е за проектиране, изграждане и пускане в експлоатация на защитена, високоустойчива и резервирана многопотребителска облачна инфраструктура, разположена в два центъра за данни - Контролно технически център на Електронното правителство (КТЦЕП) и Център за възстановяване.

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.