Ситуацията в енергетиката - режим "тревога" или режим на лъжите?


Ситуацията в енергетиката - режим "тревога" или режим на лъжите?
Снимка: Getty Images/Guliver

3110

Твърдим, че има риск от режим на тока – два часа има, два часа няма. В режим са роторните багери на „Марица Изток”, в режим са подстанциите ниско напрежение, защото се намалява напрежението с 3 до 5%, което се усеща като мощност в електрическите уреди. Има режим на независимата енергийна борса – от гледна точка на отделни елементи в енергийната система има режим. Нашата идея беше да не вдигаме паника, а да видим какви мерки взема правителството. Това заяви депутатът от БСП Таско Ерменков в продължение на вчерашния спор с ГЕРБ относно това има ли опасност от истински режим на тока.

Вместо да чуем загриженост, ГЕРБ поемат всички вини върху себе си, в това число за некадърното управление на НЕК, а не казват публично какви мерки са предприети, оплака се Ерменков пред Нова телевизия.

Същевременно депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов обяви, че има "режим на лъжите и спекулациите". Писмо от Енергийния системен оператор (ЕСО) имаше и миналата година – заради изискване на министъра на енергетиката какви мерки да се вземат, ако застудяването продължава, подчерта Николов. Той е категоричен, че сега се тръби за режим на тока, защото има избори. Да, запасите на въглища са намалели, обемите на язовирите са намалели, но ЕСО гледа полезните обеми, а не пълните, уточни Николов. Ако БСП искаше да види какви са мерките, нямаше да действат така, сигурен е депутатът на ГЕРБ. През 2013 година е вземано много повече ток от съседни държави на базата на споразуменията в Европа, отколкото сега, заяви още Николов.

Да, имало е случаи, в които се е налагало да вкарваме ток от чужбина, но не разполагам с данни, опита да се измъкне Ерменков относно управлението на БСП. Той си призна, че е имало писмо на ЕСО и по времето на последното управление на БСП. Повдигнахме въпроса, за да се разбере има ли проблем. Слава Богу, чухме че има, продължи в познат дух депутатът от БСП. Той беше попитан от Виктор Николаев дали е възможно язовирите, които правят ток, да са празни, а тези, които ще правят наводнения, да са пълни. Ерменков се защити с думите, че имало разлика между „едва ли ще се случи” и „може да се случи”.

Не плашим хората с режим на тока, просто си вършим работата. Резервите на електро-енергийната система се влошават и ние сме длъжни да покажем истинското състояние на енергетиката и да покажем, че е поставена под риск, заяви пред bTV депутатът от БСП Жельо Бойчев.

По думите му ЕСО съобщава, че се реализира се търговски внос от 175 мегават часа, които покриват недостига на ел енергия в страната. Вносът е от Турция. Защо от нетен износител на ток страната ни се превърна в държава, която внася, попита Бойчев и допълни: „Намираме на исторически най-ниските нива на язовирите. Когато нямаш обем в язовирите системата не може да покрива пиковете. В почивните дни от 5-23 средното напрежение се намалява от 3-5% Това, което изнасяме е само на документи. Нека ГЕРБ да кажат това така ли е или не?“

Тревожността и тревогата при хората са диагноза. Жельо Бойчев излъга и повтори лъжите многократно. Явно не могат да работят с интернет (бел. ред. - сайтът на ЕСО). Абсолютно невярно е, че мощностите са претоварени, категоричен беше бившият енергиен министър Делян Добрев и настоящ депутат от ГЕРБ.

Вярно е, че от началото на януари въглищата в "Марица Изток" намаляха, заради лошото време се копаят по-трудно, но през последните 3-4 дни се увеличават. Ако го бяха казали преди 1 седмица, може би щяхме да го приемем по-сериозно, каза Добрев.

В момента ВЕЦ-те произвеждат 31 мегавата електроенергия. Ние имаме 2 300 свободна мощност от ВЕЦ, която не е натоварена, защото просто няма нужда. Внос на електроенергия няма, тази пресконференция беше предизборна, допълни Добрев.

Помощта, която се дава от Турция е непрекъсната. Това е нещо стандартно, аварийна помощ, която имаме да получаваме от съседите и която получаваме, за да задоволи консумацията в страната за 15 минути. Те са видяли вчера че сме внесли помощ за 1 минута и казват – има внос на ток от Турция. Тя не се прави, защото на страната не ѝ стига електроенергия, а за да се управлява системата по-ефективно, ако имаме консумация, която ще наложи активиране на допълнителна мощност по-добре да вземе от съседите, защото ще ни спести пари, обясни още Добрев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички