Сивата икономика у нас е намаляла с 3% през 2016 г.

Сивата икономика у нас е намаляла с 3% през 2016 г.
Източник: Thinkstock

С близо 3% намалява сивата икономика в България през 2016 г. и достига ниво от 28,12% при 31,08 на сто през 2015 г. Данните са на база на композитния индекс "Икономика на светло" за 2015 г., който отчита дял от 68,92% на законния бизнес, докато през 2016 г. индексът е 71,88%.

Показателят е разработен от Асоциацията на индустриалния капитал в България и бе представен на пресконференция в Асоциацията, съобщава "Дарик".

В секторен план размерите на сивата икономика от последните години остават без промяна за "лидиращите" отрасли - строителството, туризъм, услуги, търговията на дребно, каза на пресконференция проф. д-р Стефан Петранов, създател на композитния индекс.

Петранов посочи, че изсветляването на икономиката ни би могло да е и много по-голямо, след като оценките в ЕС за дела на сивата икономика средно са 12 до 15%.

"Добър резултат, но не е достатъчен и трябва да се работи още, за да се стигне до средните европейски нива и България да се доближи страни като Германия, Австрия и Дания, където сивата икономика е 5-6%", допълни Петранов.

Той отбеляза, че икономиката би изсветляла още повече, ако се направят съществени реформи в секторите - "правосъдие", "сигурност", "обществени поръчки", "здравеопазване, " образование", " енергетика".

Стефан Петранов посочи, че по дял на "сива икономика" България е съпоставима с Гърция, Румъния и Хърватия и Южна Италия.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.