Скандален запис сочи, че Седларски може да е позволил схема с българската бактерия за кисело мляко (Видео)


Скандален запис сочи, че Седларски може да е позволил схема с българската бактерия за кисело мляко (Видео)
Снимка: БГНЕС

3450

Президентът Румен Радев незабавно трябва да поиска оставката на служебния икономически министър Теодор Седларски след изтеклия запис с негов разговор за кадрови промени в държавните дружества „Ел Би Булгарикум“ и „ВМЗ Сопот“, защото, ако този запис е действителен, ще е безпрецедентен случай на намеса и кадруване от страна на чуждестранна компания.

Според изтеклото аудио, в което се твърди, че е записан Седларски, трябва да бъдат назначени трима нови членове на борда на директорите, по настояване на "Мейджи", което най-вероятно означава японската фирма Meiji Dairies Co, продаваща българско кисело мляко в Далечния изток. Глас, който прилича на този на Седларски, обяснява, че „поемаме риска“ да има ново назначение в борда, въпреки много сериозни документни пропуски, пише Actualno.com.

Припомняме, че „Ел Би Булгарикум“ е носител на лицензионните права за използването на уникалната българска бактерия Lactobacillus bulgaricus.

Според Божидар Лукарски този запис е "пряко доказателство" за намесата на БСП в кадровата политика на служебното правителство. Лукарски добавя, че когато той е бил министър, "Мейджи" е внасяла много повече за лицензинните права на Lactobacillus bulgaricus, отколкото сега. "Лошо, Седларски, много се изложихте", казва Лукарски, правейки аналогия с репликата: "Лошо, Седларов, лошо" от "Опасен чар".

По-рано днес (24 март) официално излезе информация, че службите разследват сигнал срещу Седларски заради "смяната на ръководствата на редица дружества с държавно участие". Обект на проверка ще бъдат и служители на Министерство на икономиката, за които има съмнение, че са "лобирали в полза на частна компания от азиатска държава".

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички