Скандалът с българското гражданство: защо чак сега?


Скандалът с българското гражданство: защо чак сега?
Снимка: БГНЕС

2619

За скандала в ДАБЧ, която отдавна е под контрола на ВМРО, се знае поне от четири години. Но сега прокуратурата изведнъж се задейства. Човек може да си помисли, че цялата акция има една цел: подчиняването на Каракачанов, пише Полина Паунова за "Дойче Веле България".

Годината е 2014. Според разследване на прокуратурата, Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е издала хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, без реални доказателства за такъв произход. Удостоверенията са необходими за натурализацията на чужденци на основание български произход, което е едно от изискванията за придобиване на български паспорт.

Развоят оттук нататък

Резултатите от прокурорската проверка бяха толкова скандални, че единственото логично обяснение за действията на ДАБЧ изглеждаше да е това: корупция. От 1 500 проверени удостоверения за български произход половината се оказаха издадени без каквито и да било доказателства, независимо от законовото изискване да има поне един документ за възходящ българин в родáта на кандидата за гражданство. В отговор на разследването служебният премиер Георги Близнашки моментално уволни временния шеф на ДАБЧ Йордан Янев.

Сигналът до прокуратурата е подготвен от бившата шефка на дирекция “Българско гражданство” в Министерството на правосъдието Катя Матева. В резултат между 2014 и 2016 година са прекратени над 7 000 преписки за натурализация. Когато Екатерина Захариева (ГЕРБ) поема поста министър на правосъдието, тя застава зад служителката си и обявява, че търговията с българско гражданство е недопустима. По-късно ВМРО (които подкрепят кабинета „Борисов 2") ясно показват какво искат: в декларация от парламентарната трибуна настояват за уволнението на Катя Матева. Малко по-късно тя получава нареждане да подготви за преразглеждане всички над 7 000 стопирани преписки.

През януари миналата година случаят е разказан в журналистическо разследване на „Медиапул". Два месеца по-късно Министерството на правосъдието заявява, че ще пресече търговията с българско гражданство. Междувременно по темата пишат различни медии, сред които вестниците „Сега" и „Капитал".

Водевил

Днес годината вече е 2018. От ДПС обявяват, че ще инициират анкетна комисия в парламента, която да се занимае именно с това - търговията с българско гражданство. Но всички тези начинания остават спорадични, изглеждат без продължение, а властта все едно не чува, че по темата се говори. Прокуратурата пък сякаш забравя за проверката си от 2014 година.

Междувременно правителството отдавна се е сменило, а лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е предложил Петър Харалампиев за шеф на ДАБЧ. Всичко си върви постарому. До тази седмица, когато се стига до шумната акция в Агенцията за българите в чужбина. Харалампиев е арестуван, а публичните обвинения са именно за търговия с българско гражданство.

Вследствие се разиграва водевилен сюжет: повтарят се всички онези обвинения, разследвани преди това от редица медии, но останали без обществен отзвук. И тъй като връзките между ВМРО и Агенцията са видими и проследими в годините назад, вицепремиерът и лидер на партията Красимир Каракачанов мелодраматично заплашва, че ще се гръмне, ако бъде доказана корупция, въвличаща формацията му в скандала.

В името на стабилността

Случаят може и да Ви изглежда странен, но всъщност е съвсем обичаен за родната действителност, в която централна роля има държавното обвинение. За да се разбере казусът с “внезапно избухналния” скандал с българското гражданство, за който е ясно е, че съществува поне от четири години, трябва да се обърне внимание на политическия контекст. А той, разбира се, е свързан с вълшебната думичка „стабилност". Иронията е, че тази стабилност, която тресе цялата държава, в момента зависи изцяло от „Обединените патриоти". И затова те трябва да бъдат подчинени, като достъпът до власт (който в България май вече се е превърнал в синоним на корупция) не е достатъчен.

Само преди седмица именно лидерът на ВМРО изигра посредническа роля, за да запази управлението след поредния скандал, сътворен от „Патриотите" - става дума за срамното изказване на колегата му вицепремиер Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания. Малко по-отдавна пък Каракачанов игра ролята на “синя каска” в разрива между Симеонов и Сидеров. А наред с всичко във военното министерство стои на дневен ред милиарден харч за армейско оборудване.

Затова във ВМРО трябва да знаят, че е необходимо да действат в интерес на стабилността. Трябва да знаят също така, че ако не действат стабилно, стабилността на управлението ще се стовари върху партията и лидера ѝ. Защото както едно разследване може да се бави четири години, така може и изведнъж да стигне до уличаващи доказателства, нали така?

В подчинение

Случаят с българското гражданство е на път да се превърне в христоматиен за всички онези описвани неведнъж разследвания, с протакането на които държавното обвинение държи в подчинение редица политици. За сходен пример на най-високо ниво може да се приеме и онази почти комична случка със суджука, който трябвало да стигне до премиера Борисов. Ами ако един ден, след четири години например, разследването покаже, че суджукът наистина е пристигнал?

Така че проблемите в казуса “Българско гражданство” са поне два. Първият: самата търговия с българско гражданство, за която се пише и говори от години и която потвърждава подозрението, че корупцията е просмукала всички нива на българската държавност. И вторият: репресивният апарат, който не просто взима заложници, а направо внедрява свои “подчинени” във властта, за да действат така, както е нужно за опазване на стабилността.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички