Скоростните влакове в Южна България тръгват до края на лятото


Скоростните влакове в Южна България тръгват до края на лятото
Снимка:

3782

Съвсем скоро пускаме в експлоатация новите жп трасета. Това са линиите в Южна България, които ще позволят влаковете да се движат с висока скорост. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски в сутрешния блок на БНТ.

По думите му до края на лятото ще стане готово цялото направление по линиите в Южна България - от Свиленград - Димитровград - Пловдив - Септември. Проекти, реализирани по "ОП Транспорт" 2007 - 2013. В момента са обявени тръжни процедури от порт Бургас през Пловдив - Септември -Елин Пелин- София - Драгоман. Крайната цел е да се върже по южното направление сръбската, турската и гръцката граница, и пристанище Бургас.

Московски обясни, че има проектна готовност за проекти в Северна България, но в момента няма финансиране, както и по линията Русе - Варна.

По повод състоянието на БДЖ министърът коментира: "БДЖ е най-голямото предизвикателство на министерството на Транспорта. БДЖ - операторът вече дълги години е в много тежко финансово състояние и полагаме максимални усилия да бъде първо спасено и после оздравено".

"БДЖ-Товарни превози има над 100 млн. дългове, но приватизацията е спряна, защото след повече от година опити да се приватизира, се оказа, че няма потенциален инвеститор", посочи още той.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички