След като сезираха ЕК, големите търговци на горива се заканват и със съд за наредбата за касовите апарати

След като сезираха ЕК, големите търговци на горива се заканват и със съд за наредбата за касовите апарати
Източник: Pixabay.com

Решението за Наредба-18 – т.нар. наредба за касовите апарати, не беше коментирано на политическо ниво. Затова се обърнахме към Европейската комисия. Това заяви изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев, който изрази недоволството на бранша заради обявяването в касовата бележка на определени ценови стойности за сектора.

Според Делчев, на пръв поглед колкото повече прозрачност има на пазара, толкова по-добре за конкуренцията, но не било точно така. Той посочи като причина възможността да се дава информация, най-вече прогнозна, за утрешен ден, визирайки конкретно цената на дребно на горивата. Делчев заяви пред БНТ и, че като се обяви цената на едро, няма как човек да види пълната верига и всички тежести за цената (например акциза) – защото дори отделните партиди гориво струват различно.

На въпрос защо се случва на две бензиностанции, намиращи се на половин километър, цената да е много различна, Делчев отвърна, че преди 2 години медиите го питали защо е еднаква. Нормално, въпрос на конкуренция, ценова политика, въпрос на себестойност на продукта, подчерта той.

Дори ЕК да види Наредба-18 като противоречаща на еврозаконодателството, Брюксел може да наложи само финансова санкция, не да отмени наредбата, но Делчев заяви, че браншът иска да отпаднат текстовете, според които трябва да се обявява покупната цена на горивата. Ако това не стане, ще има съдебно дело.

Изпълнителният директор на БПГА похвали държавата за усилията, но видя все още много голям сив сектор при горивата и заради това иска нов Закон за горивата. Припомняме, че такъв закон, с нови изисквания що е то търговец на горива, беше блокиран в парламента след масово недоволство на дребните търговци и би трябвало да влезе в сила от този месец, но има възможност това да не се случи – научете в този материал защо! Делчев обаче заяви, че БПГА иска новият закон да почне да се прилага – що се отнася до регистрацията на търговци!

За финал Делчев прогнозира тенденция за понижаване на цените на горивата, но само ако няма по-голям конфликт в Персийския залив.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.