След решение на съда: "Дунарит" може да има нов собственик


След решение на съда: "Дунарит" може да има нов собственик
Снимка: БГНЕС

3319

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 2016 година, съгласно което собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев успя да придобие русенския оръжеен завод "Дунарит".

Решението на ВАС е окончателно, като с него се иска КЗК да се произнесе отново по случая. То представлява своеобразен обрат, тъй като на по-ниската инстанция - тричленен състав на ВАС, решението на КЗК беше потвърдено.

Според петчленния състав на ВАС, пропуските на КЗК са по различни направления, като най-тежкият е, че КЗК е приела за даденост твърденията на "Емко" и не е изследвала задълбочено нито оборотите на предприятията, нито цялата картина на собствеността върху "Дунарит". Така е постановила, че сделката не би нарушила забраната за създаване на монополно положение в Закона за защита на конкуренцията. С това пък реално е била създадена именно опасност за монопол на пазара, пише в. "Монитор".

"Комисията, въпреки задължението си разписано в чл. 22, ал. 1 и ал. 3 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), не е определила засегнатите предприятия от концентрацията и оттам неправилно е достигнала до изводи, че не е налице превишаване на прага на оборотите. Това е така, тъй като КЗК само е посочила в обжалвания акт, че е налице промяна в контрола на "Дунарит" АД чрез промяна в контрола на "Кемира" ЕООД, чрез осъществявания контрол от страна на "Хедж инвестмънт България" и ТМН, но не е изследвала задълбочено тези обстоятелства, които неминуемо влияят върху плануваната концентрация", пише в решението.

Според съдиите заради тези си пропуски КЗК е изчислила в размер на под 25 млн. лева съвкупния оборот на участниците в концентрацията - "Дунарит" и "Емко". Годишният оборот на завода през въпросната година е бил над 130 млн. лева. В решението си петчленката критикува и по-долната инстанция, като посочва: "Съдът не е извършил достатъчен контрол върху обжалвания административен акт, което е довело и до постановяване на незаконосъобразно съдебно решение".

Всъщност жалба в такъв дух подава офшорната компания "Виафот" и има решение по нея от 3 август, 2018 година. Тогава ВАС отсъжда срещу "Виафот", но съдия Марио Димитров се разписва с особено мнение, в което настоява, че КЗК не е спазила Методика за извършване на проучване и определяне на пазарното положение на предприятията на съответния пазар, приета от самата нея и в нарушение на Административно-процесуалния кодекс. Димитров набляга точно на движението около "Кемира", "Хедж инвестмънт България" и ТМН, както и че между "Дунарит" и "Емко" не е сключен договор или споразумение, а са изразени намерения за сливане чрез вземане на решения от Общото събрание на едноличния собственик и Общото събрание на акционерите, без между самите дружества да е постигнато споразумение, както и не са подновили намеренията след промяна на собствеността и контрола върху контролиращото русенския завод дружество "Кемира".

Съдебното решение е поредното около сагата "Дунарит", част от по-голямата сага "КТБ", след като миналата седмица Гебрев се оплака, че продължават опитите заводът да му бъде отнет. Той сподели, че заради русенския завод се водят 70 съдебни дела. В медиите, част от кръга на "Пеевски", Гебрев е сочен като човек на Цветан Василев. Но в борбата за собствеността върху завода излиза и името на офшорката "Виафот", която пък е свързвана с Пеевски. Именно тя опита преди вече около две години и половина да вземе "Дунарит" заради неплатени 50 млн. лева, но буквално за дни това задължение беше погасено.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички