След случая с починалата пациентка: Откриха нарушения в "Св. Екатерина"


След случая с починалата пациентка: Откриха нарушения в "Св. Екатерина"
Снимка: Thinkstock

4214

Проверка, извършена съвместно от НЗОК и Столичната здравносигурителна каса в болница "Св. Екатерина" е показала нарушения. Това съобщиха от пресслужбата на НЗОК. Проверката е била извършена заради случай на починала пациентка.

В медицинската документация на починалата били отразени три хоспитализации в лечебното заведение, в рамките на 30 дни – на 27 март, на 30 март и на 21 април. В 1:30 ч. на 22 април тя е починала.

В предоставената от болницата документация за пациентката е приложена декларация за доплащане на медицинско изделие, в която е имало подпис на декларатор, но не е имало посочена сума за доплащане, нито вид на медицинското изделие.

Според магистър фармацевта, управител на болничната аптека, аптеката не е разполагала с необходимата транскатетърна клапа. Високотехнологичните импланти се поръчват след заявка от съответното звено и след одобрение на ръководството.

До 27 април, когато е приключила проверката на НЗОК/СЗОК, в деловодната система на НЗОК не са постъпили документи с искане от лечебното заведение за издаване на разрешение от управителя на институцията за доставяне на медицинското изделие за тази пациентка.

Проверяващите са констатирали още, че на пациентката са били извършени ехокардиографии от лекар без специалност, което е отразено в медицински документ, подписан от един и същ лекар.

Лекарят е без придобита специалност и не е включен като изпълнител в "Списък на специалистите, извършващи болнична помощ", както и в "Списък на специализантите, оказващи болнична помощ" – неразделна част от инидивидуалния договор на лечебното заведение със Здравната каса.

Изследването е задължителна диагностична процедура за изпълнение и заплащане на клиничната пътека от НЗОК, като има изискване лекарят специалист, който го извършва, да е с придобита специалност и да притежава допълнителна квалификация/сертификат за ехокардиография - базово ниво.

От лечебното заведение имат право да възразят в 7-дневен срок по направените констатации, отразени в протокол.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички