След срещата при Борисов "Емко" и Министерство на икономиката започват преговори


След срещата при Борисов "Емко" и Министерство на икономиката започват преговори
Снимка: МС/БГНЕС

2289

Министър-председателят Бойко Борисов прие представители на протестиращите работници в оръжейния завод „Емко“, които настояваха да изложат проблемите си лично пред него. Позицията им за развитието на ситуацията през последните месеци беше представена от собственика на предприятието Емилиян Гебрев и членове на Инициативния комитет.

„Винаги съм бил на мнение, че трябва да се изслушват страните и да се намери решение в диалог“, посочи премиерът. Прието беше предложението му още днес да започнат преговори между ръководството на предприятието и Министерството на икономиката за изчистване на спорните въпроси около сключените от „Емко“ договори.

„Г-н Борисов изслуша и двете страни - министър Караниколов и нас - представителите на работниците и се запозна със ситуацията. Премиерът разпореди утре да се реализира работна среща в държавната „Кинтекс“, чийто принципал е министърът, да се изяснят всички казуси и да му се докладва“, каза Димитрина Маркова, финансов директор на „Емко", предаде БГНЕС.

„След утрешното решение на нашите проблеми с нашите договори, ако не се върне изходната ситуация към май месец, когато започна атаката към нас по най-разумния начин за държавата и за нас работещите в „Емко“, протестите ще продължат. В сряда сме планирали нов протест, на който ще дойдат, не 1000, а може би повече от 1500 души. От утрешното дипломатично решение на министър Караниколов ще зависи дали протестите ни ще продължат“, обясни още Маркова.

От своя страна Емилиян Гебрев, собственик на „Емко“, заяви, че настояват нещата да се възстановят такива каквито са били май месец. Запитан как е възможно договорът да бъде върнат, след като е прехвърлен, той посочи: „Това не е наш проблем, този който го е прехвърлил, той да си го върне. Това не е наш проблем. Това си е проблем на министъра“.

„Нас ни удовлетворява решение – принципно. Не става въпрос само за нас. Това означава аз да вляза във вашата къща, да взема вашия хладилник и да го дам на колежката ви тук. Не може да има такива неща – 21 век – има Конституция, има частна и държавна собственост изравнени.Това е принципен въпрос“, изтъкна собственикът на „Емко“.

Ако всичко се върне на изходна позиция май месец – ние ще си понесем всички загуби, без да имаме каквито и да било претенции, увери Гебрев.

Той допълни, че ако е на мястото на Караниколов след такъв скандал, след такива груби грешки, за да си запази честта и достойнството – на часа и секундата, аз бих си подал оставката. Аз това бих направил. А сега дали той ще си я подаде или не – това е въпрос на морал и на вътрешно разбиране, допълни Гебрев.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички