След успешен опит: Новозеландска компания въвежда 4-дневна работна седмица

След успешен опит: Новозеландска компания въвежда 4-дневна работна седмица
Източник: iStock/Guliver

Вече ви разказахме за новозеландската финансова компания Perpetua Guardian, която изпробва работа на четиридневна работна седмица. Опитът е бил толкова успешен, че фирмата е решила окончателно да промени графика си, пише The Guardian.

Близо 250-те служители работиха по четири дни в седмицата през март и април тази година. Заплащането им не бе намалено. Изследователи, проследили процеса, са установили по-ниски нива на стрес у хората, по-високи нива на удовлетвореност и подобрено чувство за баланс между кариерата и личния живот.

Основателят на Perpetua Guardian Андрю Барнс съобщи, че смята да въведе четиридневната работна седмица перманентно, като подчинените му ще могат да изберат дали да се съобразят с новата практика или пък да продължат по стандартната петдневна. Ако предпочетат втората опция, пак ще могат да се възползват от гъвкаво работно време.

"Продуктивността на компанията ни се подобри много при новия модел. Той просто няма недостатъци", заяви Барнс.

Министърът на труда на Нова Зеландия Иън Лийс-Галоуей заяви, че резултатите от експеримента са "много интересни" и е готов да обсъжда промени в правилата за работно време.

 

 

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.