Следим онлайн времето и състоянието на нивите в цяла Европа


Следим онлайн времето и състоянието на нивите в цяла Европа
Снимка: Gettyimages

2925

Всеки потребител на интернет ще може в реално време да наблюдава метеорологичните условия и развитието на основни култури с икономическо значение в целия ЕС. Това става благодарение на програмата JRC MARS Explorer на Европейската комисия, която е на разположение на английски език.

Системата показва фазата на развитие на културите, степента на влажност на почвата, валежите, жътвата и сеитбата. Скоро ще бъде включена и възможността за наблюдение на културите през сателит, пише "Агрозона".

Информацията е илюстрирана на карти с висока резолюция и графики, които се обновяват три пъти в месеца. Данните, представени чрез тези графични инструменти, представят състоянието на културите и климатичните условия в Европа. Тези данни могат да бъдат свалени на всеки компютър и да бъдат използвани в презентации. Информацията за времето е събрана от няколко хиляди метеорологични станции в Европа, като чрез компютърен модел са направени симулации за развитието на културите.

Информацията за времето включва: средна, минимална и максимална температура, климатичен баланс на водата, брой студени дни с минимална температура под 0°C, брой топли дни с максимална температура от над 30°C, брой дни със значителни валежи, нива на валежите и др. Индикаторите са представени в абсолютни стойности и са сравнение със средните стойности в дългосрочен план. Честата актуализация на информацията ще предостави възможност на потребителите да проверят дали определени тенденции в развитието на културите, които са представени в бюлетина на Европейската агенция за наблюдение и анализ на зърнените култури (MARS), продължават да се развиват през следващите месеци.

Бюлетинът е обществено достъпен и показва развитието на основни земеделски култури с икономическо значение – пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, ръж, картофи, захарно цвекло и рапица, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички