Сливане на Deutsche Bank и Commerzbank ще застраши 20 000 работни места

Сливане на Deutsche Bank и Commerzbank ще застраши 20 000 работни места
Източник: Getty Images / Guliver

Евентуалното сливане на германските банки Deutsche Bank и Commerzbank може да изложи на риск 20 хиляди работни места. Това заяви ръководителят на профсъюза "Верди" в интервю за немски медии само ден, след като двете водещи финансови институции потвърдиха, че обсъждат подобна възможността, предаде БНР.

"Около 20 хиляди или дори повече работни позиции биха могат да бъдат изложени на риск от подобно сливане", посочи за германските вестници Stuttgarter Zeitung и Stuttgarter Nachrichten Франк Бсирске, който е шеф на профсюъза "Верди" и същевременно е член на надзорния съвет на Deutsche Bank.

Сливането на операциите на двете германски банки ще създаде припокриване в сегментите на търговията на дребно и в сегмента на бизнес потребителите, което ще доведе до проблемни условия от гледна точка на служителите, посочи той.

"Не мога да видя смисъл в подобно сливане в момента", допълни Франк Бсирске.

Друг официален представител на профсъюза "Верди" - Ян Душек, пък отбеляза, че сливането ще отвори нови рискове и проблеми, без да бъдат решени старите. "Без да се види добавена стойност от евентуално сливане на самите компании това ще представлява риск за потребителите, за икономиката, да не говорим за служители в двете банки".

Изявленията са факт, след като в неделя най-голямата германска кредитна институция Deutsche Bank и един от нейните основни конкурент в страната - Commerzbank, потвърдиха витаещите от доста време насам спекулации, че започват преговори за сливане.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.