Служители на ВЕЦ протестираха срещу началника си


Служители на ВЕЦ протестираха срещу началника си
Снимка: БГНЕС

4650

„Вън Маневски от Енергетиката”, „Господин Борисов, помогнете ни" - с такива плакати на протест пред НЕК в София дойдоха експерти, които работят в предприятие "Водноелектрически централи", предаде БГНЕС.

Това предприятие е структуроопределящо звено от енергетиката. Веселин Маневски, срещу когото възразяват, е управител, назначен от 2015 г. Започнал процес на преструктуриране на предприятието и били съкратени доста хора с дългогодишен опит като професионалисти. На тяхно място дошли нови и това нагнетило напрежение. Получило се разделение на персонала на стари и нови, твърдят протестиращите.

„Подходът на Маневски към хората беше диференциран по отношение на заплащането като ДМС, отделно методите му на управление са свързани с безпардонно и арогантно поведение към всички с изключение на хората, които той е назначил. Методите на управление са страх, създаване на интриги, манипулации. Правилата, които въведе като начин на работа, затрудниха функционирането на предприятието”, каза Драгомир Димитров, който е главен инженер Ремонти.

Подавали сигнали към различни институции, но не последваха никакви реакции и така стигнат до днес, когато излязоха пред НЕК с плакати. „Определено твърдя, че върху Маневски се упражнява политически чадър и информацията, която би следвало да получават висшите държавни институции стига силно изкривена към тях”, смята специалистът. Според него чадърът е основно от местната власт и от регионалното управление, което е от ПП ГЕРБ. Надяват се, че гласът им ще бъде чут от премиера Бойко Борисов и той ще вземе лично отношение към проблемите, които поставят. Надяват се на евентуална среща с него.

„Искам да подчертая, че протестът е персонален към управителя на предприятието. Не политизираме нашите искания”, изтъкна Драгомир Димитров. Внасят 303 подписа от общ списъчен състав - 900 човека. Главният инженер казва, че е подписката са се включили всички ръководители на отдели, хора, които са определящи това предприятието да върви напред. Голяма част от хората, които не са се подписали подкрепят това, което сме изразили като позиция, каза Димитров, но подчерта че страхът сред хората е много голям за това дали ако се разпишат ще запазят работата си. Дори е била инициирана контра подписка. „Искаме нормална работна обстановка в предприятието”, каза Димитров.

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев дойде при тях и ги покани на среща, за да ги изслуша. Той съобщи за започнала още една назначена проверка. „Сигурно има напрежение, но ще ги проверим затова има и комисия назначена от министър Петкова”, каза Илиев. Той не отрече, че и друг път са правени проверки, а от 2015г. поне 2-3, които констатирали „засега почти нищо”. Новата проверка е била „доста разширена” и включва служители от министерството, от Инспектората и предполага, че другата седмица към петък ще излезе с констатации.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички